2ianuarie 23, 2017

În introducere, aș dori să enumăr câteva boli întâlnite la zmeur: Mozaicul zmeurului, Cancerul bacterian, Focul bacterian, Pătarea brună-violacee a tulpinilor, Pătarea cenușie a frunzelor, Rugina zmeurului,  Putregaiul cenușiu, Cancerul bazei lăstarilor, Ofilirea vasculară…

Și lista continuă… Sunt peste 20 de boli la zmeur, însă nu aș vrea să vă umplu capul cu toate bolile zmeurului deoarece acestea nu se vor regăsi în plantațiile dumneavoastră doar dacă:

1. Alte plante din curte/grădină au deja acea boală care este transmisă și plantelor de zmeur.

2. Atunci când cumpărați material săditor din Pepiniera respectivă pot exista boli, deci puietul este deja bonlav;

3 Pentru a fi sigur că plantele cumpărate nu au boli, cereți pașaport fitosanitar, lucru ce atestă că Pepiniera mamă este controlată anual și nu există boli;

4. Nu  folosiți  plante de proveniență necunoscută sau recoltate din plantații îmbătrânite de zmeur, care poartă bolile și dăunătorii specifici din plantația mamă.

Bolile pot fi transmise și prin insecte. Dacă cumva apare vreo problemă la baza tulpinei, pe frunze, pe floare, pe fruct, semne nemaiîntâlnite, vă rugăm să ne contactați, nu dați cu tratamente după ureche! Fiecare boală reacționează la tratamentul ei, un tratament greșit poate fi ineficient și să rezulte timp pierdut în care planta deja se usucă.

Plantele trebuie urmărite saptămânal

– Dezvoltarea lor

– Semne de boli

– Dăunători

Daca nu treceți prin cultură macar o dată pe saptămână, puteți scăpa cultura de sub control.
EXEMPLU -Pot apărea dăunători sau boli care în maxim 14 zile să usuce planta.
Dacă în zonă exista risc de boli sau vecinii dumneavoastră au mai avut de-a face cu asemenea boli, stropiți cultura preventiv

Atentie! Bolile se pot instala în plantă, dar și în sol.
Zmeurul nu este o planta iubitoare de apă
-Nu udați zmeurul zilnic
-Planta poate ajunge la HIPO-STRES.
-Zmeurul se udă în anumite perioade
-Stresul plantelor este mult mai mare, evitați să stresați planta
-De fiecare dată când planta va fi stresată ne vom da seama din poziția frunzelor care se vor întoarce și ne vor da impresia că încep a se usca.

Nu am văzut și nu am întâlnit boală la zmeur care nu a putut fi combătută dacă s-au luat măsuri în timp relativ scurt. Dacă planta este uscata din cauza bolilor într-un procent mai mare de 70 % nici un tratament nu va mai da rezultat.
Din acest motiv sfătuiesc toți clienții care ne sună și vor să înființeze culturi să nu se aventureze din prima pe suprafețe mari (2-7 Ha) dacă nu au experiență deoarece pot scăpa foarte ușor lucrurile de sub control.
Consider că o suprafață de 3000-6000 mp este ideală pentru a începe să înființați o cultură de zmeur sau mur daca nu aveți experiență în acest domeniu și bineînțeles pe parcurs vă puteți extinde chiar din puieții dumneavoastră.
Sper că în mare parte am fost de ajutor… Grijă mare ce cumpărați de unde cumpărați material săditor, dar aveți grijă și de întreținerea lui pe parcurs!

 PLANTA RESPECTATĂ DE TINE VA AVEA GRIJA SĂ TE RĂSPLĂTEASCĂ ÎNTR-O BUNĂ ZI.

Solul bogat în azot din Pepinierele Fundulea contribuiue la buna creștere a soiurilor de zmeur și mur, care sunt îngrijite de ingineri agronomi cu studii de specialitate în domeniu. Plantele certificate din pepiniera noastă satisfac nevoile de cumpărare ale clienților atât la nivel național, cât și european.

Pentru mai multe informații, vă rugăm să vă adresați inginerilor noștri care vă stau la dispoziție pentru orice întrebare legată de îngrijire, plantare, pregătire teren, tratarea bolilor la plante dar și soiuri de zmeur și mur certificate produse în Pepinierele Fundulea.
PEPINIERELE FUNDULEA
-0726795070
-0724991156.Pepinierele Fundulea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *