0decembrie 1, 2018

           Cand este mai bine să plantăm zmeura?  | Pepinierele Fundulea

De multe ori ne lovim de această întrebare: ”Când este mai bine să plantăm zmeurul sau murul: toamna sau primăvara?”

Soiurile de zmeur precum , Delniwa, Laszka, Glen Ample Sokolica, Poemat, Polka, Polana, Latham sau Sugana se pot planta și primăvara.

Teoretic vorbind, toamna este cea mai bună perioadă de plantatare a arbuștilor fructiferi, dacă nu ne așteaptă o iarnă fără zăpadă și cu geruri năpraznice.

Practic, primăvara există un avantaj: odată plantați nu va mai exista riscul de îngheț. Recomandăm ca în primăverile secetoase să intervenim fie cu  irigare la rădăcină, fie cu  banda tub picurare sau cana.

Deoarece niciun an nu seamănă cu altul, o iarnă blândă aduce după sine rezultate foarte bune plantării de toamnă, pe când o primăvară ploioasă aduce  o rată foarte bună de prindere.

În zonele cu temperaturi foarte scăzute iarna recomandăm să se evite plantatul de toamnă.

Primăvara, acești arbuști se pot planta de la început de martie până la sfârșit de aprilie.

Indiferent că sunt plantați toamna sau primăvara, drajonii de zmeur și butașii de mur vor fructifica din primul an .

Din primul an, însă, cantitățile vor fi modice, 1-2 fructe / plantă, urmând ca din anul al doilea să avem o recoltă foarte bună și din anul al treilea să ajungem la maturitate (8 tone/ hectar zmeur).

Bineînțeles, nu este obligatoriu ca în anul al treilea o cultură de zmeur să ajungă la maturitate, depinde foarte mult cât de bine cultura este întreținută, irigată, tratată.

Pentru mai multe informații, vă rugăm să vă adresați inginerilor noștri care vă stau la dispoziție pentru orice întrebare legată de îngrijire, plantare, pregătire teren, tratarea bolilor la plante dar și soiuri de zmeur și mur certificate produse în Pepinierele Fundulea.

PEPINIERELE FUNDULEA
-0726795070
-0724991156.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *