0august 3, 2018

Zmeura sau mai exact drajoni de zmeur.

Fie soiul Cayuga ,Heritage ,Polka ,Laszka, Sokolica ,Opal Latham, Tullamen ,Polana etc. 

Vreau sa lamuresc un aspect , deoarece Pepinierele Fundulea isi desfasoara activitatea din anul 2007  fapt ce ne face sa auzim aproape zilnic intrebarea ;

Puieti , drajoni zmeur de Doi ani aveti ?

Pai nu avem pentru ca nu exista la zmeur material saditor de doi ani si o sa va dau si cateva argumente.

Exemplu ;

1.Exista doua feluri de zmeur PRIMOCANE  (fructifica pe lemn de anul unu) ex Polka

2.Soiuri de zmeur ce fructifica pe lemn de anul doi.

1.A .Soiurile primocane  fructifica pe drajoni de anul in curs deoarece se cosesc in fiecare toamna de la fata pamntului , dupa ce isi termina ciclul de fructificare drajoni care au fructificat se usuca.

2.B. In concluzie la anul v-or rasari alti drajoni noi care vor fructifica , deci nu avem cum sa obtinem drajoni de doi ani deoarece fructifica pe lastari de anul in curs dupa care se usuca , in al doiulea an v-or fi doar bete uscate.

2.A. Soiurile cu fructificare pe lemn de anul doi .

In anul in curs fructifica pe drajoni de anul trecut dar in acelasi an rasar drajoni care v-or fructifica la anul, deci fructifica in fiecare an .

In schema procedeul este acelasi dupa ce drajoni au facut un an de zile fructifica si se usuca lasand in urma drajoni rasariti anul in curs ce v-or fructifica la anul.

In concluzie ciclul de crestere al zmeurei nu iti permite sa produci drajoni de zmeur anul doi sau trei decat anul unu ,

Intradevar la muri coacaz afin etc se pot produce plante de doi ani .

Deoarece institule competente nu elibereaza documente pepinierelor autorizate prin care sa fie inscris pe pasapoarte fitosanitare anul doi  este evident ca nu se pot produce.

Pepinierele Noastre produc doar arbusti fructifei certificati ce vin insotiti de certificat de calitate si pasapoarte fitosanitare eliberate de Inspectoratul de cercetare al plantelor si semintelor.

Deoarece internetul este plin de material saditor de zmeur anul doi , mi-am propus sa vin in ajutorul Dumneavoastra cu aceste concluzii si pozele aferente facute in Pepinierele noastre.

Pentru informatii suplimentare nu ezitati sa ne contactati Pepinierele Fundulea.

Ing agronom Achim Gabriel-Pepinierele FunduleaLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *