0august 3, 2018

Fie că vorbim despre  soiurile Delniwa,Polka ,Laszka, Sokolica, Glen Ample,  Latham, Tullamen, Polana sau altele, auzim aproape zilnic următoarea întrebare: ”Aveți drajoni de zmeur de doi ani?”

Am dori să aducem câteva lămuriri acestei întrebări. La zmeur nu există material săditor de doi ani, deoarece există două feluri de zmeur:

1. PRIMOCANE  (fructifică pe lemn de anul întâi, precum Delniwa sau Polka);

2. Soiuri de zmeur ce fructifică pe lemn de anul doi.

1. Soiurile primocane  fructifică pe drajoni de anul în curs deoarece se cosesc în fiecare toamnă de la fața pământului.  După ce își termină ciclul de fructificare, drajonii care au fructificat se usucă.

Adică la anul vor răsări alți drajoni  care vor fructifica, deci nu avem cum să obținem drajoni de doi ani deoarece fructifică pe lastari de anul în curs după care se usucă. În al doilea an vor fi doar bețe uscate.

2. Soiurile cu fructificare pe lemn de anul doi .

În anul în curs fructifică pe drajoni de anul trecut, dar în același an răsar drajoni care vor fructifica la anul, deci fructifică în fiecare an .

Procedeul este același: după ce drajonii au făcut un an de zile, fructifică și se usucă, lăsând în urmă drajoni răsăriți din anul în curs ce vor fructifica la anul.

În concluzie, ciclul de creștere al zmeurei nu vă permite să produceți drajoni de zmeur anul doi sau trei, decât de anul întâi, spre deosebire de mur, coacăz sau afin, ce permite producția de plante de doi ani.

Pepinierele noastre produc doar arbuști fructiferi certificați ce vin însoțiți de certificat de calitate și pașapoarte fitosanitare eliberate de Inspectoratul de Cercetare al Plantelor și Semințelor.

Deoarece internetul este plin de material săditor de zmeur de anul doi, ne-am propus să venim în ajutorul dumneavoastră cu aceste concluzii și pozele aferente făcute în pepinierele noastre.

Pentru informații suplimentare nu ezitați să  contactați inginerii Pepinierelelor Fundulea.

-0726795070
-0724991156.

Ing agronom Achim Gabriel-Pepinierele Fundulea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *