4februarie 8, 2017

Cayuga

Este un soi american de zmeur foarte răspândit în ţara noastră .
Formează tulpini semiviguroase (2 m), drajoneză puternic, este rezistent la ger (-20°C) şi temperaturi ridicate din timpul verii. Este tolerant la virusul mozaicului și adigur o producție (7-8 t/ha).
Fructele sunt de mărime variabilă (4-5 g), sferice sau ovo-sferice, roşii-cărămizii sau carmin, ferme, cu drupeole bine lipite între ele, bune pentru consum în stare proaspătă şi prelucrare.
Fructificare: timpurie, ultima decadă a lunii mai până la venirea înghețului.
Este de asemenea foarte recomandat pentru solarii.

Perioada de plantare

Acest soi poate fi plantat atât toamna, cât și primăvara. Prezintă o rată de prindere foarte mare și o putere mare de dajonare.

SISTEM DE SUSȚINERE

Acest soi are nevoie de susținere deoarece este un soi remontant care produce și toamna pe vârfuri. Din cauza greutății, planta nu se poate susține.
Susținerea la soiul Cayuga se face pe spalieri cu un rând de teuri, două rânduri cu sârme paralele.
La noi în cultură, Cayuga este pusă pe un singur rând de sârme paralele cu teuri de fier prinse cu bride cu filet, ceea ce ne permite să modificăm înălțimea sârmei.

TĂIEREA -TUNDEREA

Se face primăvara, când înghețul a trecut. Se răresc maxim 10 drajoni la un metru liniar, aceștia scurtându-se la circa 1 m înălțime.
De preferat, dacă situația și timpul permite, este recomandat să  o legam de sârmele pararele. Vom obține o cultură mai aranjată, plantele mamă vor produce pe lateral, iar drajonii în centrul acestora.

ÎNTREȚINEREA

În primul an trebuie săpată deoarece va da colțul ierbii printre ea , anul următor  va drajona și nu va mai permite să crească iarba printre plante
Bagăm doar freza, motocultor, motosapa, cât mai aproape de plantă. Dacă apar ceva dăunători, stropiți cu insecticid sisitemic AKTARA sau CALIPSO. Preventiv, puteți folosi și ceva fungicide care le fac mai rezistente la boli, cum ar fi TOPSIN.

CULESUL FRUCTELOR

Culesul se face de regulă cu mănuși de unica folosință, deoarece fructul pătează, urmând să se depoziteze la o temperatură relativ rece până la livrare.

Pentru mai multe informații, vă rugăm să vă adresați inginerilor noștri care vă stau la dispoziție pentru orice întrebare legată de îngrijire, plantare, pregătire teren, tratarea bolilor la plante dar și soiuri de zmeur și mur certificate produse în Pepinierele Fundulea.
PEPINIERELE FUNDULEA
-0726795070
-0724991156.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *