0ianuarie 19, 2017

De ce încurajăm noi achiziționarea materialului săditor din România de la Pepiniere certificate și nu importate din alte țări?

1. Pentra a mă face mai bine înțeles, nu am nimic cu țările producătoare de zmeură,mur,coacăz etc. Recunosc că țări precum Spania, Italia sau Polonia sunt țări mult mai dezvoltate decât noi în acest sector și cu mai multe cunoștinte în domeniul horticulturii.

2.  Clima diferă

-Temeraturile scăzute iarna din țara noastră pot ajunge și la -30°C. În Spania, spre exemplu, sunt regiuni unde temperatura iarna nu scade sub 0°C. Mai mult de-atât, umiditatea din Italia este diferită față de țara noastră, iar perioada anotimpurilor diferă.

3 .Ce înseamnă un material săditor aclimatizat ?

Deoarece majoritatea soiurilor sunt aduse din țări precum cele enumerate mai sus , aclimatizarea se face în felul următor:
-se plantează, prinderea fiind de maxim 60 % datorită aspectelor enumerate mai sus;
-din cei 60% vor trece peste primul an -primăvara-vara-toamna-iarna doar aproximativ 30%;
-Plantele care s-au prins de la plantare și care au trecut în anul 2 se numesc plante aclimatizate;
-Acele plante nu vor mai muri se pot înmulți, problema rămâne cu pierdere de 70% aferentă aclimatizării

4. Bolile zmeurei

Deși România nu duce lipsă de boli de sol și de plante puțini știu să le trateze corespunzător.
Exemple: Cancerul lăstarilor, Putregaiul cenușiu, Antracnoza zmeurului, Pătarea bruna-violacee, Mozaicul Etc.
Cum ar fi dacă din țările vecine v-ați alege cu o boală neintalnita în România? De unde veți obține informații despre combaterea ei? De-asta este foarte important ca atunci când cumpărați plante să cereți pașaport fitosanitar, lucru ce atesta că Pepiniera de unde ați cumpărat nu este purtătoare de boli.

5.Documentele achiziției de material săditor.

Pepiniera noastră a cumpărat material săditor din Ungaria cu  aceeași problemă legată de aclimatizare.
Actele le veți primi în limba oficială a țării de unde ați cumpărat. Deși pot fi traduse, niciun inspectorat al plantelor nu recunoaște traduceri, ci doar originalul. Deci documentele, odată primite, sunt egale cu 0.

6. Relația Pepinieră-client în decursul anilor ce vor urma

Când ne-am apucat de cultura de zmeur și mur am avut impresia că le știm pe toate, abia ce absolvisem Agronomia. Însă nu știam ce ne așteaptă. Și nu știam nici măcar 20% cu ce se mănâncă aceste culturi. A durat aproximativ 2 ani, timp în care ne-am lovit de întrebări precum:

-CUM PLANTAM CORECT?
-CUM TĂIEM PLANTELE ?
-CUM TREBUIE SĂ ARATE UN SISTEM DE SUSȚINERE EFICIENT ?
-CUM PREVENIM BOLILE ȘI DĂUNĂTORII ?
-CUM TREBUIE EFECTUATĂ RĂRIREA, LEGAREA SAU IRIGAREA?

Practica nu se compară cu teoria, și-așa, pe parcursul anilor, am învățat din greșeli.

Cu siguranță, dacă veți alege să achiziționați material săditor de la noi nu veți regreta. Găsiți toate actele necesare , certificate calitate, pașaport fitosanitar.

Pepiniera Fundulea este autorizată să producă, prelucreze și comercialiceze material săditor certificat de zmeur, mur și coacăz.

Oricând veti intampina o problema ne vom sfatui impreuna pentru a lua decizia cea mai buna.

Am redactat acest articol deoarece din ce în ce mai mulți oameni mă întreabă: ”Nu îngheață? Iarna la noi sunt temperaturi de -30 grade.”

Zmeura nu îngheață deoarece  este foarte rezistentă la frig, după cum observați și în imaginea reprezentativă.
Cred că nu a fost județ în care să nu livrăm drajoni și butași. Producem peste 80.000 de plante anual și nu ne-a sunat nimeni să ne spună că au înghețat. Nici în culturile noastre zmeurii nu au înghețat în vreun an.

Vom reveni cu un articol despre perisabilitatea fructelor de zmeur si mur, cum trebusie tratate pentru a rezista cât mai mult după culegere.

Solul bogat în azot din Pepinierele Fundulea contribuiue la buna creștere a soiurilor de zmeur și mur, care sunt îngrijite de ingineri agronomi cu studii de specialitate în domeniu. Plantele certificate din pepiniera noastă satisfac nevoile de cumpărare ale clienților atât la nivel național, cât și european.

Pentru mai multe informații, vă rugăm să vă adresați inginerilor noștri care vă stau la dispoziție pentru orice întrebare legată de îngrijire, plantare, pregătire teren, tratarea bolilor la plante dar și soiuri de zmeur și mur certificate produse în Pepinierele Fundulea.
Pepinierele Fundulea
-0726795070
-0724991156.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *