0august 23, 2017

-Zmeur de vara

-Zmeur remontant in Pepinierele Fundulea

 Deoarece de alungul a 10 ani Pepinierele Fundulea a testat peste 25 de soiuri si mur si momentan a exclus din soiuri unul cate unul.
In prezent detinem 6 soiuri de zmeur certificate ,aclimatizate si brevetate .
Zmeurul remontant,si cel de vara produce in medie 8-9 tone la hectar incepand cu lunile iulie,august,septembrie,octombrie,noienbrie.
Atentie.

Toate soiurile de zmeur produc in medie 8-10 tone la Hectar, nu exista soiuri care produc 20-30 tone la Hectar (nu va lasati pacaliti mergeti si vizitati verificati producatorul care sustine ca produce 30 tone la Hectar)

Exemplu!!

Soiurile mai marunte produc mai multe fructe pe planta decat cele cu fruct mare deci media pe Hectar este relativ egala.
Daca produce pe o perioada de 5 luni asta nu inseamna ca produce mai mult ca zmeurul de vara care produce doar 1,5-2 luni ,zmeurul de vara produce abundent pe cand cel remontant produce aceasi cantitate dar pe o perioada mai lunga.

Avantajele si dezavantajele..

La zmeurul de vara cheltuielile culesului sunt mult mai mici deoarece vom culege maxim 40-55 zile fara a ne mai lungi pe o perioada de 4-5 luni precum soiul remontant
Dezavantaje- trebuie sa fiti pregatiti pentru o recolta destul de mare pe o perioada relativ scurta
Zmeurul remontant produce pana toamna tarziu daca temperaturile sunt relativ ridicate, intr-o zona montana nu recomand soiuri remontante deoarece frigul din lunile octombrie,noiembrie nu v-a ajuta la coacere fructelor iar productia/hectar v-a fi pe jumatate.
Noi in culturi detinem si soiuri de vara dar si remontante.
Din punctul noastru de vedere si favorabil zonei noastre desi irigam zmeurul ne sunt favorabile soiurile de vara care incep a-si forma fructul la sfarsit de mai cand temperaturile nu sunt asa mari si seceta nu se instaleaza.
Preferam soiurile de vara deoarece culegem aceasi cantitate intr-o perioada mult mai mica de timp si bineinteles cu cheltuieli mult mai mici .
Nu putem spune ca soiurile de zmeura remontante nu sunt mai  bune , doar ca cele de vara sunt favorabile zonei noastre deoarece cele remontante isi formeaza fructul in perioada de seceta sfarsit de iunie inceput de iulie,
Intr-o zona mai racoroasa nu recomandam soiurile de vara care sunt mai timpurii deoarece isi pot forma floarea cand inca exista risc de inghet -sfarsit de martie inceput de aprilie.
Dupa cum am mai spus Soiuri de zmeur perfect nu exista,dar impreuna putem alege soiul cel mai potrivit zonei Dumneavoastra.
Va reamintim ca Pepinierele Fundulea are usile deschise pentru toata lume,aici va putem arata plantele noastre si va putem oferii informatii bune de urmat in cultivarea arbustilor fructiferi.
Hai sa ne vizitezi !!!!

Inginer agronom Achim Gabriel . 0726795070Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *