22aprilie 14, 2017

Când, cum și cu ce se stropesc arbuștii fructiferi?

1. Îngrășăminte complexe bogate în fosfor și potasiu se dau înainte de intrarea plantelor în vegetație (sfârșit de februarie început de martie) ATENȚIE îngrășămintele nu se dau toamna deoarece prelungesc vegetația plantelor și stopează lemnificarea. Dacă plantele nu se lemnifică la venirea iernii, există riscul că plantele să degere.

2 . După tăiere -la înmugurire

În perioada 15martie-15 aprilie se stropește cu fungicide  pe bază de cupru. Cuprul are efect de vindecare după taiere și de combatere a bolilor.

– Champ 77 Wg -sulfat cupru

-Coppermax foliar

-Triumf 40WG

3. La înfrunzire (15-30 aprilie)                                                          Stropim cu insecticide sistemice:

-Caypso- insecticid

-Actara- insecticid

Pentru combaterea dăunătorilor din tulpini, de pe frunze, eventual la stropiri este recomandată stropirea plantelor dar și a solului.
Se poate stropi și cu NOVADIM pe sol și plante, dar numai când plantele sunt la pauză vegetativă.

4. Inainte de înflorire 1-20 mai

-Foliq Kombimax

-Stropiți preventiv pentru combaterea-înlăturarea putregaiului cenușiu și a ruginii.

5. Până la sfârșitul lunii mai

-Topsin 70wdg este un fungicid sistemic cu acțiune preventivă și curativă, folosit pentru tratarea și protejarea culturilor agricole împotriva bolilor. Produsul are un spectru larg de combatere și asigură protecție pe o perioada îndelungată. Poate fi aplicat atât la producerea răsadurilor, cât și în timpul vegetației culturilor.

În cazul formării fructelor, perioada diferă de la soi la soi. Recomandăm calciu și potasiu pentru o bună rezistență a fructelor.

Combat perisabilitatea:

-Calciumec

-TecnoKel

-Atlante

6. Pentru soiurile remontate care fructifică târziu se aplică aceleași tratamente, dar bineînțeles că perioadele de înflorire-fructificare sunt mai târzii.
Peroadele sus enumerate sunt generale și pot varia de la o zonă la alta, de aceea am specificat și fazele înainte de vegetație, înmugurire, înflorire, formare fruct etc.â

Dacă citiți cu atenție, fungicidele și insecticidele enumerate mai sus, veți observa că am enumerat la fiecare criteriu cel puțin două, deoarece trebuie schimbate la maxim două aplicări pentru că plantele sau dăunătorii să nu devină imuni.

Pentru mai multe informații, vă rugăm să vă adresați inginerilor noștri care vă stau la dispoziție pentru orice întrebare legată de îngrijire, plantare, pregătire teren, tratarea bolilor la plante dar și soiuri de zmeur și mur certificate produse în Pepinierele Fundulea.

PEPINIERELE FUNDULEA
-0726795070
-0724991156.Pepinierele Fundulea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *