Cultura zmeurului

Zmeurul este un arbust fructifer cultivat atât de amatori, cat si în plantatii comerciale, cu posibilitati de extindere a sezonului de consum prin adoptarea de culturi protejate (dirijarea ciclului anual de crestere si fructificare) si folosirea soiurilor remontante.

Zmeurul formeaza mai multe tulpini, cu durata de viata de numai 2 ani, de înălţimi variabile pe care se dezvoltă lăstari laterali purtători de flori şi fructe.

In acelasi an acestia cresc şi formează mugurii de rod, iar în cel de-al 2-lea sezon de vegetaţie fructifică, după care în scurt timp se usucă. Soiurile de zmeur cu această comportare sunt denumite soiuri cu o singură fructificare pe an, unifere sau soiuri cu fructificare de vară.

La un grup mai mic de soiuri, denumite remontante sau cu fructificare de toamnă, tulpinile în creştere formează încă din primul an flori şi fructe pe vârful lor, de regulă pe treimea superioară a acestora, producând astfel prima fructificare la sfârşitul verii şi începutul toamnei.

Aceste zone fructifere peste iarnă se usucă, iar în primăvară trebuiesc tăiate şi lăsate numai porţiunile sănătoase, inferioare, ale tulpinilor care fructifică în prima parte a verii, iunie-iulie, în funcţie de soi.

5.2. Descrierea soiurilor alese

  • Laszka

A  fost obținut la Stațiunea de Cercetari Brzezna din Polonia fiind unul dintre cele mai performante soiuri obtinute in ultimii ani.

Pomul: -produce cam cele mai mari fructe dintre soiurile de zmeur si da productii record;

– formeaza drajoni lungi (lăstari) de lungime 1,8-2 m, cu port erect, creșteri viguroase;

  – vârfurile lăstarilor sunt arcuite și poarta fructe pe lemn de 2 ani, cea mai mare cantitate spre vârful plantelor;

– are nevoie de susținere desi este un soi viguros datorita cantitații foarte mari de fructe pe care le produce în fiecare an.

 

Este un soi autofertil, nu necesită polenizare pentru a produce bine, desi în prezenta polenizatorilor poate forma fructe mai mari si mai uniforme.

Soi rezistent la bolile foliare, mai sensibil la antracnoza și putregaiul fructelor. Rezistă bine la ger. Produce fructe foarte mari peste media la majoritatea fructelor.

 

Fructul: – poate avea in medie 10-12 g si lungime de 3 cm sau mai mult,

– este ferm, de culoare rosu stralucitor, fara tendinta de scuturare,

– rezista foarte bine la pastrare si transport avand aspect comercial deosebit de atractiv,

– este foarte mare, aromat, cu gust dulce, placut parfumat.

Este ideal pentru consumul in stare proaspata dar si preparat sub forma de compoturi, sirop, dulceata etc. Soiul este foarte timpuriu primele fructe se coc dupa prima decada a lunii iunie si recoltarea dureaza pana la mijlocul lunii iulie.

Dă productii mari, record, poate depasi productia de 20 t/ha, fiind unul din cele mai productive soiuri de zmeur.

 Polana
Este un soi nou remontant obtinut în Polonia în 1991 prin încrucișarea soiurilor Heritage X Zeva Herbsternte.
Pomul: – formeaza drajoni viguroși care sustin bine fructele dar datorită fructificarii abundente necesită susținere;
–      drajonii pot ajunge la înaltime de 1,8-2 m.
Este un soi rezistent la boli mai ales la putregaiul fructelor și rădăcinii și se comporta bine pe majoritatea solurilor cu exceptia celor cu exces de umiditate si foarte argiloase.

Datorita faptului ca este un soi remontant Polana va produce o recoltă continua  de fructe care începe cu un val de fructe la mijlocul verii şi apoi un al doilea val de fructificare care durează din luna august până la îngheţ.

 

Este un soi cu capacitate de drajonare medie-mare și fiind de tip primocane se practica an de an cositul drajonilor.

 

Fructele: – sunt de marime medie-mare;

  •  sunt uniforme ca marime pana toamna tarziu;
  • sunt de culoare rosu aprins cu luciu deosebit;
  • au fermitate buna rezista bine la manipulare și transport dar trebuie recoltate direct in caserole de 150-500 g;
  • se recolteaza usor se desprind usor de planta, dar trebuie recoltata la timp pentru a nu se scutura;
  • sunt dulci au o aroma si un gust exceptional.

Este un soi timpuriu se coace cu 2-3 saptamani mai devreme decat Heritage.

Fructele se recolteaza începand cu luna iulie si recolta va dura pana toamna tarziu la venirea primelor brume.

Soi foarte productiv.

Dă randamente mari de fructe, se pot obține cantități mari de 9-12 t la hectar sau chiar mai mult la o tehnologie avansată de cultură.

5.3. Necesarul de material săditor

Materialul săditor de zmeur constă din drajoni în vârstă de un an.

Zmeurul este atacat de o serie de virusuri care pot distruge planta si afecta producţia de fructe. În total, un număr de 15 boli virale trebuie luate în considerare în procesul deproducere şi certificare a materialului de înmulţire Vf sau Vt.

 

  Virusuri și organisme similare virusurilor care infectează zmeurul

 

Virusul necrozei zmeurului negru

Black raspberry Necrosis virus

 

Este larg răspândit ca infecţie latentă, în multe din soiurile de zmeur roşu. Induce mozaic şi necroza severă a vârfului de creştere la zmeurul negru.

Virusul este cel mai păgubitor atunci când este asociat cu unul sau mai multe virusuri iar simptomele sunt mai accentuate în cazul asocierii cu RBDV, sau cu alte virusuri latente.

Astfel de infecţii mixte pot cauza reduceri severe ale numărului şi înălţimii lăstarilor, precum şi modificări majore ale mărimii, formei şi structurii fructelor.

În Europa este transmis în mod natural de Amphorophora idaei.

 

  • Virusul marmorarii frunzelor de zmeurRaspberry leaf mottle virussi

 

  • Virusul pătării frunzelor de zmeurRaspberry leaf spot virus

Infecţia induce necroze severe şi mozaic la zmeurul negru. Majoritatea soiurilor de zmeur roşu şi de mur sunt infectate fără să prezinte simptome sau prezintă primăvara devreme, ocazional marmorare clorotică, pete clorotice sau modele lineare.

Frunzele afectate sunt adesea mai mici şi deformate. Plantele afectate pot muri în 3-5 ani de la infecţie. Transmiterea în natură  se face prin Amphorophora idaei.                                                                    

  • Virusul piticirii si indesirii zmeuruluiRaspberry bushy dwarf virus

Simptomele bolii apar la sfârşitul primăverii sub forma îngălbenirii pronunţate a reţelei nervurilor de la baza frunzelor sau din anumite părţi ale acestora, modelelor clorotice liniare, sau a pătării inelare şi/sau a clorozării generale a frunzelor.

La unele soiuri este cauza fructelor sfărâmicioase. Este singurul virus la rubus in Europa care este transmis prin polen.

 

Virusul piticirii și îndesirii zmeurului

 

  • Virusul clorozării nervurilor zmeuruluiRaspberry vein chlorosis virus rhabdovirus

Induce la zmeurul roşu simptome pe frunzele drajonilor sub forma clorozării nervurilor secundare pe porţiuni de limb sau generalizate pe frunză.

Pe măsură ce frunzele îmbătrânesc simptomele devin mai puţin evidente sau absente. Când simptomele sunt severe, limbul foliar se poate deforma prin creşterea neregulată a frunzelor în curs de dezvoltare.

 Este răspândit prin Aphis ideaei şi prin înmulţirea materialului biologic infectat.

  • Piticirea zmeurului si muruluiRubus stunt

Simptomele constau in formarea de numeroşi lăstari mici, subţiri şi erecţi, ramificarea laterală excesivă a întregii plante şi proliferare a florilor.

Exceptând soiul “Malling Promise”, singurul care exprimă toleranţă şi prezintă rareori malformaţii ale florii, toate soiurile de zmeur testate în Europa sunt în egală măsură sensibile.

Printre numeroşii lăstari care se formează, unii devin dominanţi şi fructifică normal, dar fructele sunt mici şi sunt dificil de recoltat.

 Rubus stunt este transmisă natural, în principal de cicadele din genul Macropsis L.

Boli virale cu incidentă redusă

  • Cucumber mosaic virus – virusul mozaicului castravetilor
  • Applemosaic ilarvirus – virusul mozaicului marului
  • RubusYellow NetVirus – virusul ingalbenirii retelei nervurilor
  • Raspberry yellow spot – virusul patarii galbene a zmeurului

 

Următoarele virusuri din categoria nepovirusurilor sunt importante pentru producerea materialului saditor de zmeur, certificate ca liber sau testat de virus:

 

  • Arabis mosaic virus – virusul mozaicului arabisului
  • Strawberry latent ringspot – virusul latent al patarii inelare a capsunului
  • Raspberry ringspot virus – virusul patarii inelare a zmeurului
  • Tomato black ring virus – virusul patarii inelare negre a tomatelor la zmeur
  • Cherry leaf roll virus – virusul rasucirii frunzelor de cireș

 

  1. PREGĂTIREA TERENULUI ȘI PLANTAREA

6.1. TEHNOLOGII DE ÎNFIINŢARE ŞI ÎNTREŢINERE PÂNĂ LA INTRAREA PE ROD

 

  • Organizarea şi pregătirea terenului

Se aleg terenuri adăpostite natural (dealuri, păduri) sau artificial (perdele de protecţie, clădiri), cu o bună fertilitate naturală, cu un drenaj bun al apei, potrivit de calde şi umede, neinfestat cu buruieni perene greu de combătut (pir, susai, mohor, costrei, pălămidă), cu acces uşor la căile de comunicaţie.

După ce s-a eliberat de cultura anterioară (de preferat o cultură prăşitoare: porumb, floarea soarelui, care lasă solul curat de buruieni) terenul se nivelează, se dezinfectează cu un insecticid, se administrează îngrăşămintele organice şi chimice, după care se ară la adancimea de 25-30 cm.

La 3-4 săptămâni de la executarea arăturii, se efectuează discuitul cu grapa cu discuri, în două sensuri, pentru o mărunţire bună a solului, după care urmează pichetarea, marcarea rândurilor, efectuarea gropilor şi plantarea.

Pichetare și plantare

  • Sisteme de cultură

Densități

Distanţele de plantare diferă în funcţie de sistema de maşini pentru lucrările de întreţinere a solului, combatere a bolilor şi dăunătorilor şi a recoltării fructelor, astfel:

  1. a) Plantaţii pentru recoltarea manuală: 2,5-3,0 x 0,5 m cu un număr de 6.666 – 8.000 plante/ha.
  2. b) Plantaţii pentru recoltarea mecanizată cu combina: 4,0 x 0,5 m cu un numar de 5.000 plante/ha.

 

                Sisteme de sustinere

 În funcţie de mărimea plantaţiei se practică diferite sisteme de susţinere a plantelor: pe spalieri, tutori sau araci.

Dintre tipurile de sustinere, pe spalieri, cea mai folosită este aceea cu două rânduri de sârme duble, în care se folosesc distanţiere pentru micşorarea sau mărirea distanţei dintre sârme.

Tulpinile roditoare şi cele anuale se menţin între sârmele spalierului.

În toamnă, la începutul lunii noiembrie, se plantează spalieri de-a lungul rândului la distanţa de 8 m unul de celălalt.

Spalierii pot fi din beton, ţevi sau din lemn, cu dimensiunile 2,5 m înălţime şi 10-15 cm grosime.

Se introduc în sol la 50-60 cm, rămânând afară 190-200 cm. Pe spalieri se fixează două rânduri de sârmă galvanizată, primul rând la 75 cm de sol, iar cel de-al doilea la 150 cm.

Spalieri

Plantatia este prevazuta cu sistem de irigatie prin picurare, deoarece exista un factor restrictiv in ceea ce priveste necesarul de apa, in special pe timpul verii.

 

  • Sisteme de irigare. Cel mai economic sistem este cel prin picurare cu norme de udare crescânde cu vârsta plantaţiei, respectiv de 250 m3 apă/ha până la 400 m3 /ha, într-un sezon aplicându-se 4-6 udări, în funcţie de precipitaţiile căzute.

 

  • Întreținerea solului. Constă în combaterea buruienilor atât pe rând prin praşile executate manual, cât şi între rânduri prin discuiri sau frezări repetate sau întreținerea unui covor înierbat.

 

6.2. TEHNOLOGII DE ÎNTREȚINERE A PLANTAȚIILOR DUPĂ INTRAREA PE ROD

 

  • Sisteme de întreținere a solului

Solul se mentine curat de buruieni de-a lungul randului.

Primavara devreme, inainte de aparitia drajonilor, se efectueaza o prașilă superficiala de-a lungul rândului, urmată de o erbicidare preemergentă cu un erbicid selectiv.

În cursul perioadei de vegetatie se aplica 1-2 erbicidari postemergente pentru distrugerea buruienilor.

Intervalul dintre randuri se mentine curat de buruieni prin discuire si frezari repetate.

În zonele in care cad precipitatii suficiente, solul dintre randuri se inierbeaza si se coseste de 3-4 ori pe sezon.

 

  • Tehnica fertilizării plantațiilor

În plantațiile de zmeur pe rod, în funcție de recolta scontată, continutul solului în macroelemente și diagnoza foliara, se vor aplica orientativ, dozele de elemente minerale, prezentate în figurile de mai jos.

Se recomandă de asemenea ca dozele de N, P2O5, K2O, sa se ajusteze cu un Factor de Corectie în functie de Diagnoza Foliara, stabilit pe baza continutului de NPK din frunză.

 

  • Tehnica irigării plantațiilor

Fiind o specie cu un sistem radicular mai superficial şi care nu suportă excesul temporar de apă în sol, irigarea se face cu norme de apă mici şi dese, asigurând umiditate moderată şi relativ constantă în primii 20-30 cm adâncime.

 

La irigarea prin picurare udarea se realizează prin intermediul unor conducte PVC de diam. 63 mm, rampe perforate cu diam 16 mm, prevazute cu duze de 2 litri/h, ceea ce asigura necesarul de apa in fenofazele importante functie si de cantitatea de precipitatii din luna respectiva.

În perioadele secetoase se efectuează udări cu norme de 350-400 mc apă/ha prin picurare.

 

  • Particularități privind tăierile de întreținere și fructificare

 

După încheierea recoltatului, se elimină de la suprafaţa solului tulpinile care au rodit, iar tulpinile noi care asigură producţia de fructe pentru anul următor se dirijează pe sârmă.

În primăvară, la fiecare metru liniar se opresc cate 10-12 tulpini crescute, cât mai aproape de axa rândului, iar restul se elimină de la nivelul solului.

De asemenea, se scurtează vârfurile tulpinilor la 20 cm deasupra celui de al doilea cuplu de sârme.

La soiurile care asigură şi producţia de toamnă pe drajonii crescuţi în anul respectiv se îndepărtează zona apicală a tulpiniideasupra unui mugure viabil.

Când drajonii au crescut se efectuează rărirea acestora, lăsând un număr de 10-12 tulpini pe ml.

Surplusul de drajoni care se formează în perioada respectivă se elimină de 2-3 ori, astfel ca să rămână numai tulpinile oprite iniţial pentru rodulanului viitor. Când tulpinile au 100-120 cm, se elimină o porţiune de 2-5 cm din vârful de creştere, fază care corespundecu legarea primelor fructe pe tulpinile roditoare crescute în anul precedent.

Această operaţiune conduce la o stagnare acreşterii drajonilor şi o stimulare a formării rodului.

La soiurile remontante, cu potenţial mare de producţie la rodirea de toamnă (60-75% din tulpina drajonului cu rod), se dirijează numai producţia de toamnă renunţând la cea de vară (iunie). Pentru aceasta, toamna în noiembrie se elimină de la suprafaţa solului toate tulpinile care au crescut în anul respectiv.

 

  1. INSTALAREA SISTEMULUI DE SUSȚINERE ȘI DE PROTECȚIE ANTIGRINDINĂ

Protectia tip Tunel va avea un montaj special conform schemei de mai jos, materialul utilizat va fi folie din plastic de minim 150 microni, aceasta avand rolul de asigura un microclimat favorabil in timpul perioadei de  vegetatiei a pomilor.

Sistemul de protectie propus este unul inovativ, care va asigura un ambient favorabil dezvoltarii plantelor dar si o protectie deosebita in timpul maturarii fructelor, astfel incat sa nu existe pierderi de productie provocate de excesul de umezeala din perioada recoltatului, respectiv o crapare a fructelor.

Un alt aspect foarte important este acela ca sistemul tip tunel va asigura o timpurietate de maturare a fructelor, un element foarte important in obtinerea unui pret bun pe piata pentru kilogramul de fructe produs si deci o rentabilitate a plantatiei foarte buna.

Sistemul va fi prevazut pe intreaga zona perimetrala cu plase anti-insecte pentru o protectie fito-sanitara superioara a plantatiei.

 

Pentru plantatia de zmeur care se infiinteaza, înaintea începerii plantării, se montează sistemul de sustinere.

Acestia sunt asigurați între ei cu un fir din otel special, ancore realizate din bare de otel și placi antiscufundare metalice pentru stâlpii perimetrali.

 

  1. SISTEMUL DE IRIGARE ȘI FERTILIZARE

 

Descrierea instalației de fertirigare

Figura de mai jos reprezintă schema generala a unei instalații de irigare prin picurare care se montează pe teren imediat după sistemul de susținere cu tutori.

Schema generală a unei instalații de irigație prin picurare

  1. Datele care au stat la baza întocmirii proiectului

 

Cultura de zmeur va fi înființată în schema de plantare:

 

2,25 m /  0,40 m

 

Aria amenajata și delimitarea parcelelor principale sunt conforme cu planul pus la dispozitie de către beneficiar.

  • Cultivarea se va face pe direcțiile indicate de către beneficiar prin săgeti pe plan.
  • Timpul zilnic maxim disponibil pentru irigarea prin picurare este de 12 ore.
  • Sursa de apa: foraj

 

  1. Caracteristici tehnice și descrieri
  • Descrierea modului de functionare a sistemului

Întreaga suprafața de  1,62  ha, fiecare parcela fiind deservita de un sistem de pompe în conformitate cu planul de dimensionare al sistemului de irigare localizată.

 

  • Materiale si echipamente

Sistemul de fertirigare se compune din următoarele categorii de echipamente principale:

  • Membrana bazin acumulare
    • Membrana hidroizolatoare de lac din poliolefine:
      • Grosime de 0,6 mm
      • Tratament UV
      • Rezistenta excelenta la factori de mediu
      • Confectionata la dimensiune bazin, cu toate imbinarile termosudate
      • Deschidere bazin 62×25 m
      • Fund bazin 53×16 m
      • Adancime bazin 4,5 m
      • Membrana acopera malul si apoi se ingroapa 69×32 m
      • Suprafata membrana 2208 mp
      • Capacitate maxima teoretica de 5335 mc
      • Geotextil de protectie a membranei de lac
      • Agrotextil protectie mal
    • Grup pompare + panou comandă pentru irigat plantația
      • Grup pompare:
        • 2 pompe trifazice
        • Panou de comanda cu covertizor de frecventa cu traductor de presiune, cu protectie ternica a motoarelor, optiune de comanda a pompelor direct din panoul de irigat, traductor presiune digital
        • Debit maxim pompa 1 – 42 mc/h
        • Debit maxim pompa 2 – 84 mc/h
        • Presiune maxima/pompa – 5,6 bar
        • Punct de lucru proiectat pentru grup de 18-50 mc/ora – 4-5 bar.
      • Vas de expansiune 500 L – 11/2+fitinguri
      • Componente absorbtie/refulare grup si fitinguri montaj
    • Sistem filtrare
      • Baterie de filtrare 4
      • Nisip cuartos filtrant 600 kg (saci de 25 kg)
      • Filtru Y corp din metal, DN100 cu sita inox 120-140 mesh
      • Robinet fluture cu prindere flansa DN100
      • Manometre cu glicerina
      • Supapa de sens DN100 PN10/16
      • Fitinguri pentru montaj
    • Sistem fertirigare
      • Dozator cu control computerizat al ingrasamintelor in apa de irigat, control integrat zone de irigat, cu control pH si EC
      • Rezervor 1000 litri, pentru îngrașaminte, cu mixer electric
      • Rezervor 500 litri, pentru acid
    • Sistem de comanda a irigarii
      • Cablu electric 5×2,5 mm, armat
      • Cablu electric 3×2,5 mm, armat
      • Conector electric 3M
    • Rețea de transport
      • Țeava HDPE DN110 PN10
      • Fitinguri pentru montaj conducte HDPE
    • Grupurile de distribuție
      • Electrovana 3″ corp din tehnopolimer cu regulator presiune inclus
      • Cutii jambo pentru electrovane
      • Supape aer dubla funcție
      • Kit montaj supape de aer
      • Tv HDPE 90
      • Fitinguri pentru montaj electrovane 3
        • Rețea de distribuție/irigat
      • Teava HDPE DN75 PN10
      • Coliere de bransare D75x3/4
      • Racord compresie D25X3/4fe
      • Țeava HDPE DN25
      • Cot compresie 25-3/4fi
      • Robinet picurare cu strangere 20×3/4fe
      • Țeava de picurare PC D20/33 cm/2 Iph
      • Mufe prelungire picurare D20
      • Mufe egale compresie D75
      • Dop picurare d20
      • Fir de etanșare
      • Fitinguri neprevazute pentru montaj

 

Fertilizarea, respectiv irigarea plantației care se înființează se face cu ajutorul unei instalații de fertirigare.

                Irigarea se face prin picurare, cu un număr de 2-3 ore de picurare la o aplicație. În perioadele critice de secetă prelungită se recomandă udare cu norme de 20-40 m3/ha/zi.

                 Ca şi tutorii pentru arbuști, sistemul de irigaţie prin picurare se pozează pe teren înainte de plantarea arbuștilor.

                Pentru furtunurile de distribuţie a apei, prin sistemul de fertirigare prin picurare, la fiecare rând de arbusti, legati de tutori, se pot utiliza picurătoare cu debite de 2l/h cu unu sau două furtunuri per rând, pentru a realiza o bandă continuă de apă.

Pentru fertirigare după filtrele cu discuri se monteaza un echipament de fertirigare ca cel prezentat în figura de mai jos (ansamblu rezervor de dizolvare îngrașaminte chimice – dozator de îngrașăminte chimice) și apoi un filtru fin.

 

Schema unui echipament de fertirigare

 

Amenajarea interioara pentru o instalatie de irigare prin picurare, poate fi descrisă ca având urmatoarele parți componente:

Ansamblu frontal (parte fixa) care are în componență:

  • sursa de apa – puț forat;
  • pompa care sa asigure un debit de min. 10 m3/ora;
  • manometru care indică presiunea de lucru;
  • rezervor pentru ingrasaminte lichide pentru distribuirea elementelor fertilizante in apa;
  • filtre pentru separarea suspensiilor minerale, organice sau biologice prezente in apă.

Conductele de transport (parte fixa) sunt confectionate din material plastic rigid PVC (pentru conductele subterane) sau PVC plastifiat pentru conductele asezate la suprafata.

Acestea au rolul de a alimenta cu apă conductele (furtunurile) de udare.

Conductele de udare – reprezintă partea activă a instalației de irigare prin picurare și sunt confectionate din polietilena. Sunt prinse pe conductele de transport.

 

 

 

8.1. Fertilizanti utilizați pentru fertirigare

Fertilizanții utilizați pentru injectare cu ajutorul instalației de fertirigare sunt: NH4NO3 (azotat de amoniu), Ca(NO3)2 (azotat de calciu), KNO3 (azotat de potasiu) și MgSO4 (sulfat de magneziu). Acești fertilizanți nu interferă cu pH-ul solului.

 

8.2. Amestecarea fertilizanților

Majoritatea combinațiilor și amestecurilor sunt compatibile, totuși, NU SE AMESTECĂ fertilizanți pe bază de calciu (Ca2+) cu fertilizanți care conțin ioni sulfat (SO42-). Prin amestecarea acestora se formează CaSO4 (sulfat de calciu) care este insolubil și precipită din soluție.

Dacă este nevoie să se aplice aceste două grupe de fertilizanți în cadrul aceluiași program, se prepară două soluții separate care se aplică separat prin sistemul de fertirigare. Dacă cele două soluții se aplică în aceeași zi, liniile de irigare vor fi bine spălate cu apă între aplicări.

 

8.3. Ciclul de fertirigare

Nutrienții se injectează într-un ciclu normal de irigare. Pentru cele mai bune rezultate, nutrienții se aplică cel puțin o dată pe săptămână. Cele trei faze principale ale unei operații de fertirigare sunt:

  1. a) umezirea solului,
  2. b) injecția fertilizanților/nutrienților,
  3. c) udarea propriu-zisă.

Timpul necesar pentru fiecare parte a ciclului este dependent de un număr de diverși factori și se determină pentru fiecare parcelă. Durata aproximativă a unui ciclu de irigare se determină din duratele ciclurilor anterioare de irigare. Timpii de fertirigare se adaptează pentru a se integra în timpul de irigare. Atunci când sunt necesare două aplicări pentru a evita reacția dintre componenți, este mai bine ca acestea să se facă în zile diferite.

Cantitatea de fertilizant care se aplică pe fiecare ciclu de fertirigare se determină cu următoarea formulă:

                                 m = M / (s*n),

unde:

m – cantitatea de fertilizanți care se aplică pe săptămână;

M – cantitatea totală de fertilizanți care se aplică pe un ciclu de creștere;

s – numărul de săptămâni per ciclul de creștere;

n – numărul de cicluri de fertirigare pe săptămână.

 

  1. FORMA DE COROANĂ

 

 La zmeur, după plantare, tulpina se scurtează la 10-15 cm deasupra solului.  

În cursul primului an de vegetaţie din mugurii adventivi se vor dezvolta 3-4 tulpini, din care în primăvara următoare se aleg 2-3 bine dezvoltate, cu internoduri scurte şi restul tulpinilor se elimină, fără cioturi, de la suprafaţa solului.

Tulpinile oprite se scurtează la 75-85 cm la soiurile neremontante, iar la cele remontante, care au fructificat în toamnă, se îndepărtează prin tăiere deasupra unui mugure viabil, zona din tulpină care a fructificat.

 

  1. TRATAMENTE FITOSANITARE

 

Se fac conform normativului ,,lnstrucțiuni pentru folosirea pesticidelor în pomicultură”, elaborat de I.C.D.P. Maracineni-Pitești.

Factorii unei combateri eficiente a bolilor și daunatorilor sunt:

  • Tehnologia speciilor și soiurilor.
  • Biologia agenților patogeni și a dăunatorilor.
  • Condițiile de clima și sol.
  • Baza activă a pesticidelor, mod de actiune, remanentă, compatibilitate.
  • Sensibilitatea principalelor soiuri la boli și daunatori si reacția lor la insectofungicide.
  • Rezerva biologică a bolilor și dăunătorilor.

Pesticidele utilizate pentru combaterea bolilor si dăunatorilor trebuie să îndeplineasca urmatoarele cerințe:

  • eficacitate mare si spectru larg de actiune;
  • să nu fie toxice pentru pomi si sa aiba toxicitate redusa pentru om si animale;
  • sa fie compatibile cu mai multe substante;
  • sa fie ieftine.

 

La aplicarea tratamentelor fitosanitare se va tine seama de urmatoarele considerente:

  • se face stropirea intregului pom/arbust fructifer, inclusiv tulpina;
  • cand stropirile se executa manual, se stropeste de sus in jos si de la centru spre periferie fiecare sarpanta;
  • se respecta instructiunile de protectia muncii;
  • se lucreaza la temperaturi cuprinse intre 0-24°C;
  • nu se aplică stropiri când pomii sunt uzi;
  • la scuturatul petalelor nu se folosesc produse cuprice;
  • stropirile se aplică uniform;
  • se marchează terenul cu indicatoare și repere;
  • vara, fructele în pârgă nu se stropesc.

Pentru prevenirea intoxicării oamenilor, animalelor și albinelor este necesară anunțarea efectuării tratamentelor.

Tratamentele fitosanitare se execută la avertizare, pesticidele folosite și concentrațiile indirecte vor fi cele conform analizelor speciale pentru fiecare specie.

 

Dintre mijloacele biologice de protecție ce se folosesc:

  • Preparatele bacteriene pe bază de thuringin (Bacillus thuringiensis) și a insectelor zoofage care reprezintă dușmanii naturali ce limitează înmulțirea dăunătorilor.
  • Difuzoarele cu feromoni care creează confuzia sexuală. Acestea reprezintă instrumentul ideal pentru gestionarea integrată a dăunătorilor și care de-a lungul timpului ajută la reducerea numărului de tratamente cu insecticide și limitează reziduurile de substanță activă pe lotul de fructe.
  • Difuzoarele dispuse în plantatii oferă o eliberare continuă și treptată a unei concentrații minime de feromoni în mediul înconjurător.
  • Acest lucru este suficient pentru a dezorienta masculii care aflați în imposibilitatea de a localiza pe traseu feromonii emisi de femele, nu sunt în măsură să se împerecheze și apoi să se reproducă.
  • Ca urmare, infestarea poate fi evitată sau redusă în mod semnificativ.

 

Difuzoarele cu feromoni se prezintă sub forma unor mici tuburi în care sunt introduși feromonii pentru o specie, două sau chiar trei specii de dăunători.

Se montează în perioada înfloritului arbustilor care se înființează urmând să se folosească un numar de difuzoare corespunzator suprafetei. Se agață deasupra arbustilor in funcție de înălțimea culturii.

Pentru monitorizare în plantatii se dispun atât central în zona cu difuzoare cât și în afara acesteia pentru comparații-capcane cu feromoni.

Avantajele confuziei sexuale a dăunătorilor sunt:

  • reducerea numărului de tratamente cu insecticide la fiecare generație;
  • protecția de generații care se suprapun prin zbor;
  • prevenirea apariției insectelor rezistente la substanțele chimice utilizate în strategiile integrate;
  • grad de acoperire totală în livezi / plantatii de arbusti;
  • evitarea oricărei defecțiuni sau deficiențe a mijloacelor folosite în tratamentele tradiționale;
  • grija pentru insectele benefice.

 

 

10.1. DESCRIEREA PRINCIPALELOR BOLI ȘI DĂUNĂTORI

10.1.1. BOLILE ZMEURULUI (bacterioze, micoze)

Zmeurul are o serie de boli de diverse etiologii, printre cele mai importante mentionam :

  • Antracnoza zmeuruluiElsinoe veneta

Simptomatologie. Atacul cel mai caracteristic se manifesta pe lăstarii tineri şi pe frunze. Pe lăstari, petele sunt mici la început, circulare-ovale, de culoare roşie-purpurie apoi cenuşie-albicioasă. Pe frunze petele sunt mici, punctiforme, de culoare brună-roşiatică, care cu timpul se măresc, iar centrul capătă o culoare cenuşie-albicioasă, cu marginile roşcate.

Ţesuturile atacate se usucă şi cad iar frunzele apar perforate.

Combatere. Aplicarea măsurilor de igienă culturală, respectiv tăierea şi distrugerea lăstarilor atacaţi precum şiîncorporarea în sol a frunzelor bolnave.

Tratamente chimice cu produse pe bază de cupru aplicate prefloral, precum şi laavertizare, pe parcursul perioadei de vegetaţie.

 

  • Pătarea brună-violacee a lăstarilorDidymella applanata

 

Simptomatologie. Ciuperca atacă la începutul verii în lăstarii de un an, având ca simptome apariţia de peteviolacee în jurul mugurilor, care se adâncesc, se brunifică, iar mugurii sunt distruşi.

Combatere. Măsuri de combatere similare cu cele recomandate la antracnoza zmeurului.

 

  • Făinarea zmeurului și muruluiSphaerothecamacularis

 

Simptomatologie. Ciuperca atacă părţile aeriene ale plantei: frunze, butoni florali, fructe şi lăstari. Atacul pe frunze semanifestă la început prin apariţia unor pete sub formă de mozaic, asemănătoare cu cele cauzate de virusuri.

Ulterior, lasuprafaţa petelor se formează un înveliş albicios. Fructele infectate sunt şi ele acoperite de pâsla miceliană albicio să, suntfade la gust şi îşi pierd valoarea comercială.

Dezvoltarea acestei boli este favorizată de un climat călduros şi uscat.

 

Combatere. Tăierea şi arderea lăstarilor atacaţi, distrugerea frunzelor atacate, în scopul reducerii rezervei biologice apatogenului.Tratamente fitosanitare la avertizare.

 

  • Septorioza zmeuruluiMycosphaerella rubi

 

Simptomatologie. Atacul cel mai caracteristic şi intens se manifestă pe frunze, sub formă de pete mici, circulare sauneregulate, vizibile pe ambele părţi ale frunzei şi răspândite pe toată suprafaţa limbului foliar.

La început petele sunt de culoarebrună-roşiatică, apoi centrul petelor devine cenuşiu-albicios cu marginea purpurie sau brun-închis, iar mai târziu petele seunesc.

 

Frunzele puternic atacate se usucă în întregime şi cad, producând defolierea prematură a lăstarilor.

 

 

Combatere. Distrugerea frunzelor atacate înainte de pornirea în vegetaţie pentru reducerea sursei principale de infectie, precum si tratamente fitosanitare pe parcursul perioadei de vegetatie.

 

  • Rugina zmeurului Phragmidium rubi idaei

Simptomatologie. Se manifestă sub forma unor pete de culoare galbenă pe partea superioară a frunzei, de formăneregulată. Pe partea inferioară, le corespund pustule mici de culoare galben-portocalie, iar spre toamnă de culoare neagră.

Frunzele puternic atacate se usucă şi cad prematur.

Combatere. Masuri de combatere similare cu cele recomandate la septorioza zmeurului.

 

 

  • Putregaiul cenușiu al fructelorBotrytis cinerea Pers.

 

Simptomatologie. Atacul cel mai caracteristic şi păgubitor se manifestă pe flori şi fructe. Florile atacate par a fi arse, iar fructele se îngălbenesc la început şi apoi se acoperă cu o pâslă cenuşie.

 

Combatere. Respectarea măsurilor de igienă culturală şi agrotehnice; efectuarea de tratamente fitosanitare înperioada înfloritului şi coacerii fructelor mai ales în anii ploioşi, favorabili infecţiilor masive cu ciupercaB.cinerea.

Dintre bolile produse de bacterii menţionăm cancerul bacterian al rădăcinilor produs deAgrobacterium tumefaciens care se manifesta prin aparitia pe radacini si pe colet a unor umflaturi canceroase, plantele infectate avand tulpini palide.

 

10.1.2. DĂUNĂTORII ZMEURULUI

 

  • Musculița lăstarilor de zmeur

Biologie-ecologie si mod de atac. Are o generatie pe an sau una la 2 ani si ierneaza in stadiul de adult sau larva in stratul superficial al solului.

Pagubele cele mai mari sunt provocate de larvele daunatorului, care rod galerii sinuoase in receptaculul floral si in interiorul drupelor.

Fructele atacate de larve raman mici, se inchid la culoare si sunt mult mai sensibilie la putregaiul cenusiu

 

Combatere. Saparea solului in toamna sau primavara devreme printre tufe pentru distrugerea stadiilor hibernante.

La invazii mari, se vor executa doua tratamente fitosanitare: primul la inceputul infloritului, iar al doilea la inceputul scuturarii petalelor.

 

  • In plantatiile de zmeur se mai intalneste gandacul mare al florilor de zmeur – Byturus tomentosus sau viermele zmeurului care se hraneste cu muguri si organe florale: larvele traiesc in fructe si le depreciaza calitatea
  • Musculița galicolă a lăstarilorLasioptera rubi

 

Biologie-ecologie și mod de atac. Are o singură generaţie pe an şi iernează în stadiul de larvă în galele pe care leformează pe lăstarii erbaceei. La punctul de localizare a larvelor se formează gale mari de 1-3,5 cm lungime, cu aspect rugos.

Larvele consumă ţesutul lemnos şi măduva tulpinilor şi ca urmare circulaţia sevei se întrerupe, iar extremităţile lăstarilor atacaţi se usucă.

 

Combatere. Pentru reducerea rezervei biologice a dăunătorului se impune tăierea şi strângerea lăstarilor atacaţi, toamna sau primăvara devreme.

Pentru combaterea dăunătorului se recomandă aplicarea unui tratament fitosanitar la maximum de zbor al adulţilor, ceea ce fenologic coincide cu stadiul de buton floral întredeschis.

 

 

Alti daunatori ai zmeurului sunt:

  1. gargarita neagra a capsunului;
  2. paduchele mare (galben) al zmeurului;
  3. paduchele mic (verde) al zmeurului;
  4. paduchele de frunza al capsunilor;
  5. paduchele din San Jose.

 De asemenea, zmeurul mai are ca inamici și o serie de ACARIENI:

 

  1. acarianul roșu comun
  2. acarianul brun al pomilor
  3. acarianul roșu al pomilor
  4. acarianul roșu al marului

 

  1. RECOLTAREA. PRODUCȚII PROGNOZATE

 

Cerințe de calitate (Extras din Regulamentul CE 1221/2008-Standard general de comercializare)

 

Conform cerintelor minime de calitate si limitei tolerantei admise, fructele trebuie sa fie:

  • întregi și sănătoase (se exclud produsele atinse de putregai sau cu alte rani din cauza carora devin improprii pentru consum);
  • curate, practic fara materii straine vizibile; fara boli;
  • fără deteriorari cauzate de boli care afecteaza pulpa; fara umezeala externa anormala;
  • fără miros și/sau gust străin.

 

Starea produselor trebuie să le permită:

  • să reziste la transport și la manipulare;
  • să ajungă în stare satisfăcătoare la locul de destinație.

Caracteristici minime de maturitate

Fructele trebuie să fie suficient de dezvoltate și mature. Dezvoltarea și stadiul de maturitate al produselor trebuie să le permită continuarea procesului de maturare și atingerea gradului de maturitate adecvat.

 

Toleranța

Prezența în fiecare lot a produselor care nu îndeplinesc cerințele minime de calitate este permisă în limita unei toleranțe de 10% din numărul său greutatea  produselor, cu excepția fructelor atinse de putregai sau cu alterări din cauza cărora devin improprii pentru consum.

 

Marcarea originii produselor

Numele complet al țării de origine în cazul produselor originare dintr-un stat membru – această mențiune este făcută în limba țării de origine sau în orice altă limbă înțeleasă de consumatorii din țara de destinație.

În cazul altor produse, această mențiune este făcută în orice limbă înțeleasă de consumatorii din țara de destinație.

 

Zmeurul se încadrează în grupa plantelor cu fructele cele mai perisabile, fapt pentru care recoltatul se face direct în casolete de 250-500 g, pe timp uscat.

Pe toată perioada maturării, care poate dura 20-30 zile în funcţie de soi , se recoltează a un interval de 2-3 zile.

 

Recoltarea se face dimineaţa evitând perioada cu arşiţă puternică din timpul amiezii.

După recoltare păstrează în spaţii frigorifice, până în momentul livrării.

 

Plantație de zmeur

 

  • Producții prognozate

Producția estimată pentru întreaga plantație în momentul ajungerii la maturitate este de 2-2,5 kg fructe pe plantă, ceea ce determina o producție estimată de  20 to/an pentru suprafața totală de zmeur de 0,96 ha.

 

  • Sortarea

Pentru sortarea fructelor în funcție de mărime se pot folosi mașini de sortat acolo unde este cazul.

 

  1. RECOMANDĂRI PRIVIND ACHIZIȚIONAREA DE MAȘINI AGRICOLE, ECHIPAMENTE ȘI DOTĂRI NECESARE

 

Pentru plantația care urmeaza a fi înfiintată se fac următoarele recomandări privind achiziționarea de mașini agricole, echipamente și dotari:

 

  • tractor de livadă – capacitate 45-65 CP, cu cabină

Necesar pentru lucrarile solului, tratamente fitosanitare, transportul productiei din camp la spatiul destinat sortarii, conditionarii si depozitării.

 

  • sistem nebulizator pentru tratamente fitosanitare – Atom 1000 litri cu deflectoare

Sistem foarte important pentru tratarea culturilor in fenofazele importante cu produse pentru combaterea bolilor si daunatorilor.

 

  • remorci de transport

Asigurarea transportului fructelor și a altor materiale.

 

  • remorca tehnologica pentru imprastiat gunoi de grajd

Ajută la asigurarea necesarului de elemente nutritive din gunoi de grajd prin aplicarea imprastiata a acestuia la nivelul solului in fiecare an.

 

  • cositoare

Se vor înfiinta benzi inierbate care vor permite intrarea pe teren dupa ploi mai mari de 10 litri/mp si efectuarea tratamentelor fitosanitare. Benzile trebuiesc cosite periodic pentru a pastra un microclimat cat mai sanatos.

 

  • tocator resturi vegetale

Utilaj folosit pentru tocarea resturilor vegetale rezultate in urma taierilor in uscat în vederea reducerii timpului de lucru si a fortei de munca necesara adunarii ramurilor taiate.

 

  • freza cu palpator

Utilaj care va asigura pe randul de arbusti intretinerea intervalului. Acesta va mobiliza solul pe rand, va distruge buruienile care vor concura plantele mama, va asigura incorporarea in stratul superficial al solului al ingrasamintelor organice si va asigura un drenaj usor al apei de irigatii.

 

  • statie meteo cu sistem integrat de predictie a aparitiei bolilor si daunatorilor

Sistem important in economia unei ferme pentru asigurarea unui plus de siguranta in momentul in care exista conditii optime pentru un eventual atac de agent patogen sau daunator.

  • sistem de fertirigare

Cel mai important sistem pentru o plantatie de arbusti fructiferi prin asigurarea necesarului de apa in fenofazele importante si a asigurarii elementelor nutritive prin apa de irigatii.

  • statie de preparare substante pentru tratamente fitosanitare;
  • sistem de preracire a fructelor;
  • incinte frigorifice pentru pastrarea fructelor, atat de refrigerare cat si de congelare;
  • sistem de sortarea fructelor;
  • autorulota alimentara pentru comercializarea produselor
  • site internet pentru promovarea și comercializarea produselor.

Leave A Comment

Produs in Romania in pepiniera proprie, distribuit in tara si in strainatate

Arbusti fructiferi de inalta calitate,certificati si aclimatizati

PRODUS IN ROMANIA

Producem peste 700.000 plante anual in Pepiniera noastra proprie din Romania, Judetul Calarasi , in extravilanul Orasului Fundulea

BUTASI SI DRAJONI CERTIFICATI

Pepiniera Fundulea produce plante certificate de o calitate superioara, cu o rata de prindere foarte mare daca sunt respectate tehnicile de plantare si gerul sau seceta nu influenteaza rata de prindere.

DISTRIBUIM IN TARA SI STRAINATATE

Zmeura, Murele, Butasii si Drajonii de la noi sunt ceruti in tara cat si in strainatate datorita calitatii superioare.

Vreti sa aflati mai multe

Contactati-ne

Contactati-ne pentru comenzi butasi / drajoni , fructe de zmeur / mur  sau orice informatie referitoare la infiintarea si intretinerea plantatiilor de zmeur/mur.

PEPINIERA FUNDULEA

Program: Luni-Vineri :    07:00 – 21:30

Sambata-Duminica  :     08:00 – 21:00

Telefon: 0726795070 sau 0724991156 

E-Mail: vanzari@zmeura-mure.ro