3decembrie 24, 2016

Deoarece se apropie perioada de taiere a zmeurei si coacazei Pepiniera Fundulea vine in ajutor cu ,cateva sfaturi referitoare la intretinerea culturilor de zmeur mur si coacaz.

INVITATII IN CULTURILE NOASTRE.

Pentru inceput dorim sa precizam ca oricine doreste sa vina sa vada taierile,legarile,culesul etc. din cultura noastra este binevenit oricând. Taierea se face de preferat primavara deoarece surplusul de ramuri tine cald peste iarna plantei , Daca taierea se va face iarna exista riscul sa mai taiem -scurtam inca o data primavara deoarece s-ar putea sa inghete varfurile 10-15 cm.

TAIATUL SI RARITUL.

Zmeura drajoneaza foarte mult si de aceea trebuie rarita , la un cuib este foarte important pentru o productie mare sa nu lasam mai mult de 3-4 ramuri principale , dupa ce am inlaturat surplusul si am mai ramas cu 3 ramuri princimale acestea trebuie scurtate la aproximativ 1.50 m si bagate printre cele 2 sarme paralele. Atentie mai multe ramuri principale la un cuib v-a reduce considerabil productia deoarece radacina nu are putere sa sustina in fructificare mai mult de 3-4 ramuri plus drajonii aferenti anului in curs.

Coacazul nu drajoneaza asa ca acesta trebuie scurtat conform imaginii reprezentative .

TAIATUL MUREI.

Se lasa aproximativ 5 ramuri principale restul se taie de la fata pamantului, cele 5 trebuie scurtate la aproximativ 1m , coacazul nu are nevoie de sistem de sustinere deci nu se leaga.

Murul taiere mai complicata pentru incepatori , Se lasa 3-4 ramuri principale care se vor scurta la aproximativ 1.8 m cam pana la ultima sarma, din ramurile principale la mur gasim si ramuri secundare pastram cam 5-6 ramuri secundare pe o principala cu o lungime de 40-50 cm si le legam orizontal pe sarma.

Pentru intrebari suplimentare nu ezitati sa va adresati Pepinierelor Noastre.

CONTACT.

Pentu informatii mai amanuntite vino la noi in plantatie sa vezi cum taiem,legam,sapam ,stropim,culegem plantele de zmeur , mur si coacaz. Ne gasiti in Orasul Fundulea la aproximativ 25 km de Bucuresti sau 0726795070

Ing.agronom.Achim Gabriel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *