8decembrie 24, 2016

Deoarece se apropie perioada de taiere a zmeurei și coacăzului, Pepiniera Fundulea vă vine în ajutor cu câteva sfaturi referitoare la întreținerea culturilor de zmeur, mur și coacăz.

INVITAȚII IN CULTURILE NOASTRE

Pentru început, precizăm că oricine dorește să vină să vadă tăierile, legările, culesul etc. din cultura noastră este binevenit oricând. Tăierea se face de preferat primăvara deoarece surplusul de ramuri ține cald peste iarnă plantei . Dacă tăierea se vă face iarna, există riscul să mai tăiem/scurtam încă o dată primăvara deoarece s-ar putea să înghețe vârfurile 10-15 cm.

TĂIATUL SI RĂRITUL

Zmeura drajonează foarte mult și de aceea trebuie rărită. La un cuib este foarte important pentru o producție mare să nu lăsăm mai mult de 3-4 ramuri principale. După ce am înlăturat surplusul și am mai rămas cu 3 ramuri principale, acestea trebuie scurtate la aproximativ 1.50 m și băgate printre cele 2 sârme paralele. Subliniez faptul că mai multe ramuri principale la un cuib vor reduce considerabil producția deoarece rădăcina nu are putere să susțină în fructificare mai mult de 3-4 ramuri drajonii aferenți anului în curs.
Coacăzul nu drajonează, așa că acesta trebuie scurtat conform imaginii reprezentative.

TĂIATUL MURULUI

Se lasă aproximativ 5 ramuri principale. Restul se taie de la fața pământului, cele 5 trebuie scurtate la aproximativ 1m. Coacăzul nu are nevoie de sistem de susținere, deci nu se leagă.
Murul prezintă o tăiere mai complicată pentru începători. Se lasă 3-4 ramuri principale care se vor scurta la aproximativ 1.8 m cam până la ultima sârmă. Din ramurile principale la mur găsim și ramuri secundare, deci păstrăm cam 5-6 ramuri secundare pe o principală cu o lungime de 40-50 cm și le legăm orizontal pe sârmă.

Solul bogat în azot din Pepinierele Fundulea contribuiue la buna creștere a soiurilor de zmeur și mur, care sunt îngrijite de ingineri agronomi cu studii de specialitate în domeniu. Plantele certificate din pepiniera noastă satisfac nevoile de cumpărare ale clienților atât la nivel național, cât și european.

CONTACT

Pentru mai multe informații, vă rugăm să vă adresați inginerilor noștri care vă stau la dispoziție pentru orice întrebare legată de îngrijire, plantare, pregătire teren, tratarea bolilor la plante dar și soiuri de zmeur și mur certificate produse în Pepinierele Fundulea.
Pepinierele Fundulea
-0726795070
-0724991156.

Ing.agronom.Achim Gabriel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *