1februarie 17, 2016

 Tăierea și tunderea zmeurei după plantare.

După ce am achiziționat drajonii de zmeură  ne vom apuca de plantarea acestora.
Plantarea se va face primăvara sau toamna în gropi de 20/20 cm unde rădăcina vă fi introdusă în groapă până la maxim 15-20 cm .
Fiecare pepinieră distribuie drajonii cu o anumită lungime de 40-60 cm.
Deoarece rădăcina trebuie să se dezvolte pentru că abia a fost plantată, drajonul trebuie scurtat la circa 10 cm deasupra solului (vezi imagine reprezentative).
Dacă ați plantat toamna, noi vă sfătuim să tundeți zmeurul primăvara pentru a nu face aceeași muncă de două ori. Acesta, peste iarnă, s-ar putea să mai degere circa 5-10 cm, iar în primăvara va trebui tăiată iar.
Această lucrare nu se face la zmeurul bătrân. Acesta va trebui scurtat la 150-160cm. Tăierea zmeurei este benefică pentru plantă din mai multe puncte de vedere. Tufele mari, netăiate, nu vor produce mai multe fructe, ba chiar din contră, pentru că aerul și lumina pătrund mai greu până la rădăcină și crește riscul mucegaiurilor și a atacurilor agresive ale dăunătorilor. Pentru a tăia zmeurul, trebuie să porți mănuși protectoare, pentru a-ți proteja mâinile de spini. Folosește unelte de tăiere ascuțite și curate, pentru binele plantei.
După cum observați în imaginea reprezentativă, după plantare puteți pune deasupra solului  și îngrășăminte, noi am folosit NPK 16.16.16
Atenție mare și la pregătirea terenului înainte de plantare! Acesta trebuie să fie foarte bine pregătit și fară pic de buruiană.
Pentru siguranță dumneavoastră, achiziționați butași mur și drajoni zmeur doar certificați cu documente.

Pentru mai multe informații, vă rugăm să vă adresați inginerilor noștri care vă stau la dispoziție pentru orice întrebare legată de îngrijire, plantare, pregătire teren, tratarea bolilor la plante dar și soiuri de zmeur și mur certificate produse în Pepinierele Fundulea.
PEPINIERELE FUNDULEA
-0726795070
-0724991156.

Ing. Agronom Achim Gabriel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *