2octombrie 27, 2016
  • ACHIZITIE MATERIAL SADITOR.

  • Aveți grijă de unde achiziționați butașii!

Există pe piață mult material săditor adus din țări cum ar fi Polonia, Spania,Bulgaria sau Ungaria, plante care sunt neaclimatizate.

Este recomandat ca înainte să achiziționați butași, mai ales pentru o investiție mare, să vizitați pepiniera de unde alegeți să cumpărați materialul săditor.

CONTACTATI PERSONAL CU EXPERIENTA.

Ideal este să vă îndreptați către persoane cu experiență și studii în domeniu deoarece varietatea soiurilor se alege în funcție de înflorire și cât de târziu cade bruma în zona respectivă

Adică orice sfat pe care vi-l poate da este prețios!
Alegeți cu grijă soiul pe care vreți să îl plantați, în funcție de condițiile climatice din zona dumneavoastră!

  • Pe piață există peste 20 soiuri de zmeur sau mur.

Alegeți-le neapărat pe cele aclimatizate dar și cultivate pentru anumite zone ale țării, deoarece niciodată nordul țării nu se va compara climatic cu sudul!

Trebuie să știți din start că soiurile cu înflorire mai târzie sunt recomandate pentru zone răcoroase unde există riscul de brumă chiar și în luna aprilie (deci dacă pică bruma pe flori în anul respectiv nu veți mai avea producție).

  • Soiurile timpurii cu înflorire devreme sunt recomandate pentru zonele mai călduroase.

Plantați în zonele cât mai expuse la lumină, evitați-le pe cele umbroase! Zmeura este o plantă iubitoare de soare care preferă zonele cu lumină directă.

  • Se adaptează ușor și la frig sau la anotimpurile ploioase.

Alegeți să plantați zmeura toamna! În lunile de toamnă pământul are destulă apă pe când în primăvară plantarea se face în martie-aprilie iar planta s-ar putea să intre într-o lună maxim în hipostres (seceta).

Deci perioada de acomodare primăvara este foarte mică deoarece odată prinsă, planta aceasta are nevoie de multă apă și minerale pe care le ia din sol!
Arați terenul cât mai adânc! Pentru plantarea de toamnă trebuie să arați terenul cât mai adânc și să discuiți de două ori. Astfel terenul o să fie cât mai fin și o să permită o dezvoltarea armonioasă a plantei.

ADANCIMI DE PLANTARE
Nu plantați zmeura la o adâncime mai mare de 20 cm! Zmeura nu trebuie plantată mai adânc de 20 cm adâncime deoarece dacă sunt băgate în pământ mai mult de această adâncime riscul să nu mai iasă la primăvară este foarte mare. Planta se aşează cu rădăcina răsfirată, care se acoperă apoi cu pământ, iar solul se tasează uşor în jurul plantei.
După plantarea de toamnă, zmeura nu are nevoie de îngrijiri speciale! După plantare nu se face nimic,. se așteaptă ”trezirea la viață” primăvara și atunci trebuie săpată și stropită preventiv împotriva bolilor și a dăunătorilor dar în anul 1 nu e cazul!
Nu îndepărtați frunzele uscate și buruienile! Dacă alegeți să plantați toamna trebuie să știti că zmeura nu necesită nici tăieri iar frunzele uscate și buruienile nu se îndepărtează. Aceste vor proteja planta până în primăvară.
Respectați distanța dintre rânduri! Distanţa pe rând între plante este de 40-50 cm, iar între rânduri, în funcţie de sistemul de conducere: Cultura în benzi cu spalieri – 2,0 – 2,5 m; Cultura sub formă de gard fructifer – 2,5-3 m; Cultura sub formă de evantai – 1,5 – 2,5 m, iar distanţa pe rând 1-1,2 m și Cultura pe araci -1,2 m.
Aveți grijă la rozătoare! Dacă plantația se află aproape de pădure sau zone unde se află animale sălbatice, în special rozătoare, trebuie să luați măsuri suplimentare.

DAUNATORI

La sfârșitul toamnei stropiți la circa 2 luni de zile plantele cu apă amestecată cu praf de ardei iute sau de usturoi. Datorită mirosului înțepător de usturoi dar și a gustului iute, rozătoarele, fie că vorbim de căprioare sau iepuri, nu mai pun botul pe plante. Este foarte simplu de folosit iar rețeta este la fel de ușoară. La 10 kilograme de apă adăugați un kilogram de praf ardei iute sau usturoi, amestecați bine după care împrăștiați cu atomizorul sau velmorelul pe planta de jos până la circa 40-50 cm.

Pentru intrebari suplimentare nu ezitati sa va adresati Pepinierelor Noastre

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *