Plantarea de toamnă la zmeur
Pentru început, am să enumăr câteva soiuri de zmeur pe care le găsiți în pepiniera noastră:
-
Polka;
-
Laszka;
-
Sokolica;
-
Glen Ample;
-
Cytria
-
Delniwa.
Pe piața de desfacere sunt căutate în cea mai mare parte fructele de dimensiune medie deoarece sunt mult mai rezistente.
Diferența între soiuri o face și perioada de recoltare, dar și drajonarea.
De ce să plantăm zmeura toamna?
Toamna este perioada de acomodare a plantei cu pământul și lipirea pământului de rădăcini până când aceasta înfrunzește și este destul de mare (în comparație cu plantatul de primăvară, dar asta nu înseamnă cu nu se poate planta și primăvara).
După ce intrăm în posesia materialului săditor, e bine să ne apucăm de plantat, dar cel mai bine ar fi înainte de ploaie sau după o ploaie zdravănă, când pământul este umed.
De recomandat este ca înainte de plantare, pământul să fie arat și frezat (mălai) pentru o plantare cât mai eficientă.
Se pot planta și în gropi pe lângă garduri fără a mai fi nevoie de arat, dar recomand arat, discuit, frezat pentru plantarea pe suprafețe mai mari de 500mp.
Urmează plantarea cu hârlețul/cazmaua: se fac gropi cu o adâncime de aproximativ 15 cm, se pune planta în gropi, se așază pământ mărunțit pe lângă rădăcini (nu bolovanii) și se tasează bine cu picioarele .
După plantare, tăiați plantele la 10 cm deasupra pământului deoarece în primăvara vor ieși așa-ziși pui din rădăcinile perene.
Că distanțe de plantare între rânduri 2.0 m respectiv 2.5 m, iar pe rând două plante la metru.
Sistemul de susținere care este necesar din anul 2, nicidecum din primul an. Este format din spalier, teuri și sârmă.
Distanța dintre spalieri trebuie să fie cuprinsă între 5 și 10 metri.
Montăm teuri cu o lățime de 35-45 cm, iar prin capetele teurilor trecem sârmele, una pe stânga, una pe dreapta, paralele, iar între ele băgăm lăstarii de zmeur.
Aceeași tehnică de plantare se folosește și la mur, doar că diferă distanța pe rând. un mur la 1 m și sistemul de susținere acesta fiind tot cu spalieri și sârmă, dar fară teuri se folosește sistemul palisat, adică 4-5 rânduri de sârmă de sus în jos .
Zmeurul sau murul, indiferent de soi, recomandăm să-i montați sisteme de susținere.
Solul bogat în azot din Pepinierele Fundulea contribuiue la buna creștere a soiurilor de zmeur și mur, care sunt îngrijite de ingineri agronomi cu studii de specialitate în domeniu. Plantele certificate din pepiniera noastă satisfac nevoile de cumpărare ale clienților atât la nivel național, cât și european.
Pentru mai multe informații, vă rugăm să vă adresați inginerilor noștri care vă stau la dispoziție pentru orice întrebare legată de îngrijire, plantare, pregătire teren, tratarea bolilor la plante dar și soiuri de zmeur și mur certificate produse în Pepinierele Fundulea.
PEPINIERELE FUNDULEA
-0726795070
-0724991156.
Ing. Agronom Achim Gabriel
Produs in Romania in pepiniera proprie, distribuit in tara si in strainatate
Arbusti fructiferi de inalta calitate,certificati si aclimatizati
Vreti sa aflati mai multe
Contactati-ne
Contactati-ne pentru comenzi butasi / drajoni , fructe de zmeur / mur sau orice informatie referitoare la infiintarea si intretinerea plantatiilor de zmeur/mur.
PEPINIERA FUNDULEA
Program: Luni-Vineri : 07:00 – 21:30
Sambata-Duminica : 08:00 – 21:00
Telefon: 0726795070 sau 0724991156
E-Mail: vanzari@zmeura-mure.ro