4septembrie 17, 2016

Plantarea de toamna la Zmeur.

Pentru început am sa va enumăr câteva soiuri de zmeur pe care le gasiti in Pepinira noastra.
-POLKA fructe mari -POLANA fructe mari -Laszka fructe enorme  -LATHAN fructe medii -CAYUGA fructe medii -OPAL     fructe medii -SUGANA  fructe mari  –
Pe piața de desfacere sunt căutate in cea mai mare parte  fructele de dimensiune medie deoarece sunt mult mai rezistente.
Diferența între soiuri o face și perioada de recoltare dar și drajonarea.
Sa revenim la plantat .

De ce toamna , pentru ca perioada de acomodare a plantei cu pământul și lipirea pământului de rădăcini pana cand aceasta înfrunzeste  este destul de mare în comparație cu plantatul de primăvară, dar asta nu înseamnă cu nu se poate planta și primavara.
După ce intram în posesia materialului săditor e bine sa ne apucam de plantat dar cel mai bine ar fi înainte de ploaie sau după o ploaie  zdravănă când pământul are reveneala „este umed”.
De recomandat înainte de plantare pământul sa fie arat și frezat (malai) pentru o plantare cat mai eficienta.
Se pot planta și în gropi pe lângă garduri fără a mai fi nevoie de arat dar recomand arat discuit frezat pentru plantarea pe suprafețe mai mari de 500mp
Atunci când terenul este frezat

Urmează plantarea cu harletul-casmaua , se fac gropi cu o adâncime de aproximativ 15 cm se pune planta în gropi se așează pământ mărunțit pe lângă rădăcini „nu bolovanii” se tasează bine cu picioarele .
După plantare tăiați plantele la 10 cm deasupra pământului deoarece în primăvara vor ieși asa ziși pui din rădăcinile perene.
Ca distante de plantare intre rânduri 2.0 m respectiv 2.5 m iar pe rand 2 plante la metru (0.50 cm distanta intre plante)
Sistemul de sustinere care este necesar din anul 2 nicidecum din primul an este format din spalier teuri și sarma.
Distanta intre spalier 5-10 metrii

Montam teuri cu o lățime de 35-45 cm iar prin capetele teurilor trecem sarmele una pe stânga una pe dreapta ca 2 paralele iar intre ele băgăm lastarii de zmeur.
Aceasi tehnica de plantare se foloseste si la mur doar ca difera distanta pe rand un mur la 1 m si sistemul de sustinere acesta fiind tot cu spalieri si sarma dar fara teuri se foloseste sistemul palisat adica 4-5 randuri de sarma de sus in jos .

Zmeurul sau murul indiferent de soi este recomandat a se monta sisteme de susutinere

Pentru orice detalii personalul nostru cu experienta vasta în domeniu va stala dispoziție telefonic sau chiar la Plantatia-pepiniera noastră dacă sunteți doritori de a vizita pepiniera noastră va asteptam sa vedeti material nostru saditor drajoni Zmeur rosu , galben si butasi Mur certifiti diferite soiuri

Ing.Achim Gabriel
0726795070.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *