42ianuarie 4, 2015

Plantarea butașilor de mur și a drajonilor de zmeură se face toamna și primăvara . Noi recomandăm plantarea toamna, după căderea primei brume ( octombrie-noiembrie), dar și în primăvara, începând cu luna martie până în aprilie.

Mai departe, vom discuta despre plantarea, udarea, întreținerea, recoltarea butașilor/drajonilor, ce îngrășăminte să folosiți și cum să înmulțiți cultura.

Plantarea

Se vor face gauri în pământ de 20 cm adâncime și 25 cm lățime , obligatoriu ca pământul de pe fundul gropii să fie foare bine afânat.
Distanțele : 2-3 metri între rând 0.60-1 m pe rând
Butașii /drajonii trebuie băgați în pământ la 20-30 cm diferență, până la 60 cm astupată cu pământ afânat pentru o bună dezvoltare a rădăcinilor.
Pământul scos din gropi nu trebuie introdus cu bolovani. Acesta va trebui să fie foarte fărâmițat (cât mai fin) și reintrodus în gropi după care trebuie tasat foarte bine.
Udarea butașilor / drajonilor
Daca în prima săptămână de la plantare nu avem macar o zi ploioasă, va trebui să intervenim cu aproximativ 3-5 litri apă pentru fiecare butaș plantat, operațiunea repetându-se de două ori. După udare, butașul sau drajonul trebuie tăiat la maxim 5 cm de sol și așteptat până în primăvară, când acesta va înmuguri.După ce planta se vă prinde nu vă mai trebui intervenit cu apa decât în verile foarte secetoase.

Întreținerea culturii/recoltarea
Planta trebuie supravegheată și legată la o înălțime cât mai mare (2-2.5 metri) pentru o producție cât mai mare.
Producția va avea loc la sfârșitul lui iunie până la sfârșitul lui septembrie, în această perioada va trebui intervenit la 2 zile pe rând pentru culegerea fructelor coapte.
Stârpirea buruienilor/combaterea dăunătorilor
Iarba și buruienile se vor înlătura cu erbicid total „Glyphogan 480 SL ,Gallup 360 ” (fară a atinge planta) sau în cazul culturilor BIO -ECOLOGICE stârpirea buruienilor se vă face manual prin smulgerea buruienilor sau săpare.

Îngrășămintele
Răspândirea ingrasemantului se vă face primăvara pe baza de azotat chimic și amoniacal sau îngrășământ natural (mranița) pentru culturile BIO-ECOLOGICE.
Daca în zona în care aveți plantația există boli și insecte dăunătoare murului/ zmeurului acestea vor trebui stropite primăvara după ce da frunza, odată la 10 zile cu substanțe ( ENVIDON , ALCUPRAL) , în acest caz nu mai avem o cultura BIO-ECOLOGICĂ.

Înmulțirea culturii
Toamna, după ce am cules fructele și frunzele, dacă este cazul (deoarece în medicina naturistă fiecare parte a arbustului de mur, flori frunze și muguri își găsesc utilizarea pentru remediile homeopatice)
Vom tăia lăstari la de 30cm după care le vom planta în gropi cu adâncimea de 20 cm și vom aștepta formarea butașului anul viitor.
Această metodă nu se aplică drajonilor de zmeur, aceștia crescând pe parcursul anului pe lângă plantă.
Clima și rezistența
Murul și zmeura sunt plante iubitoare de soare , preferă zonele cu lumină directă.
Se adaptează ușor la frig și la anotimpurile ploiase.
Nu trebuie udate, irigate (exceptând ani în care în anotimpul verii nu plouă 2 – 3 luni la rând ,veri secetoase).

Solul bogat în azot din Pepinierele Fundulea contribuiue la buna creștere a soiurilor de zmeur și mur, care sunt îngrijite de ingineri agronomi cu studii de specialitate în domeniu. Plantele certificate din pepiniera noastă satisfac nevoile de cumpărare ale clienților atât la nivel național, cât și european.

Pentru mai multe informații, vă rugăm să vă adresați inginerilor noștri care vă stau la dispoziție pentru orice întrebare legată de îngrijire, plantare, pregătire teren, tratarea bolilor la plante dar și soiuri de zmeur și mur certificate produse în Pepinierele Fundulea.
PEPINIERELE FUNDULEA
-0726795070
-0724991156.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *