0decembrie 29, 2017

Părerea noastră

Deoarece pe parcursul a 10 ani de cercetări am încercat peste 9 soiuri de mur, am ajuns la concluzia că în România dar mai ales în Bărăgan-sudul țării se pretează cel mai bine soiurile de mur Thornfree și Navaho.
Ambele sunt soiuri de mure fară țepi care produc fructe  mari și extrem de dulci dacă sunt culese atunci când trebuie. Murul are culorea neagră de când începe a pârgui, lucru neștiut de foarte mulți care cred că dacă încep a se înegri sunt copate.

Murele coapte au culoarea negrului lucios, încep a se înmuia foarte puțin și sunt extrem de mari.

De ce două soiuri de mur?

Thornfree este un soi foarte bun, cultivat în țara noastră de peste 25 ani de foarte multe persoane Fructele sunt foarte mari și foarte rezistente însă fructifica doar o lună de zile din 16 iulie până la 20-30 august diferă de la an la an.
Navaho, după cum îi este și denumirea, (de vară lungă), fructifică în perioada iulie-septembrie, o perioadă mult mai îndelungată decât Thornfree, însă ca și producție este mai slab decât murul Thornfree. Navaho summerlong produce pe perioada îndelungată, dar producția este proporționată pe 2 luni, însă Thornfree produce 40 zile abundent, cu necesitatea de a fi cules zilnic.

Problema înghețului la mur

Este o problemă cu care ne-am confruntat și noi de-a lungul anilor, deși am adus foarte multe soiuri în pepiniere care mai de care, mai rezistente și mai renumite. Am ajuns la concluzia că nu exista soi de mur care să se lemnifice în totalitate pe perioada iernii o parte din acesta rămânând verde iar dacă temperaturile depășesc -20 grade exista riscul să înghețe toate soiurile.
Această concluzie derivă din faza de cercetare și experimentare a majorității soiurilor de mur.

Evitarea acestor probleme

Pentru a nu avea probleme pe perioada iernii cu niciun fel de soi de mur, recomandăm tratarea cu soluții de lemnificare, care îl ajută să se lemnifice mai repede pentru a intra în iarnă.

Aceste soiuri certificate le puteți găsi în Pepinierele Fundulea sau pe www.zmeura-mure.ro Vizitează-ne pentru a ne cunoaște atât soiurile de mur si zmeur, cât și pe noi.

PEPINIERELE FUNDULEA
-0726795070
-0724991156.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *