0iulie 31, 2021

Delniwa’  este un soi licențiat, care fructifica repetat.

 În pedigree-ul ei putem găsi soiuri precum „Tulameen”, „Polana”, „Heritage” și „Polka”. Studiile preliminare arată că „Delniwa” nu este sensibil la acarienii păianjen, la mucegaiul gri și la decolorarea zmeurii.

Soiul produce un număr mare de drajoni. Lungimea medie a lăstarilor este de aproximativ 1,5 m. Lăstarii tineri și mai în vârstă sunt de culoare verde deschis, acoperiți cu spini.

Fruct:

Fructul este foarte mare (mai mare decât cel al soiului „Polka”). Greutatea lor medie este de aproximativ 8-9 g, fructele sunt puțin mai mari in toamna. Roșu aprins, lucios, în formă de con. Sunt foarte gustoase și nu își pierd aroma, deoarece temperatura scade la sfârșitul sezonului. Fructul se separă ușor de fundul florii, ceea ce permite o recoltare rapidă.

Se caracterizează printr-o durabilitate îndelungată după recoltare. Fruct de înaltă calitate, foarte ferm. Nu se inegreste după recoltare. Popularitatea sa va continua să crească, deoarece va umple perfect decalajul dintre soiurile care în mod tradițional rodesc pe lăstarii de doi ani și cele care repetă fructificarea.

Condițiile sunt deosebit de bune în partea de sud-est a țării, unde încălzirea pe termen lung în timpul ierni, crescând sensibilitatea la îngheț.. Soiurile cu susceptibilitate redusă la înghețarea lăstarilor și mugurilor pot fi cultivate cu succes în toată Romania.

Aclimatizare:

Zmeura funcționează cel mai bine pe sol fertil, moderat compact, cu relații aer-apă reglementate. Solurile impermeabile nu sunt potrivite pentru zmeură din cauza posibilității de inundații. Pe de altă parte, cultivarea zmeurei în soluri prea libere și nisipoase poate fi asociată cu probleme cu aprovizionarea cu apă și substanțe nutritive. Sistemul radicular superficial al zmeurii înseamnă că, chiar și o secetă pe termen scurt are un efect foarte negativ asupra creșterii și fructificării.

Reacția solului trebuie să fie ușor acidă – nivelul de pH recomandat este de 5,5-6,8 (unele surse indică chiar 6,5-6,8). Solurile prea acide pot fi aduse la o aciditate adecvată, în timp ce solurile alcaline cu PH peste 8 nu sunt potrivite pentru cultivarea zmeurii.

Cea mai bună poziție pentru zmeură este o pantă ușoară, cu expunere la sud-est sau sud-vest. Zonele plate sunt potrivite și pentru cultivarea zmeurii, dar numai a celor în care nu există îngheț prelungit. Pe de altă parte, vântul puternic este nefavorabil. Crește riscul de îngheț și influențează  productiile.

Răsadurile de zmeură „Delniwa” sunt plantate din 0,4-0,5 m pe rând, păstrând distanța dintre fiecare rând aproximativ 2,0-2,5 m. Cu cât este mai mare distanța dintre rânduri, cu atât este mai ușor să îngrijești și să recoltezi fructele. În cazul recoltării automatizate, distanța minimă între rânduri ar trebui să fie de cel puțin 2,5 m.

Plantăm zmeura la sfârșitul toamnei sau la începutul primăverii. Toamna este termenul cel mai favorabil datorită umidității optime a solului în această perioadă a anului. Plantele plantate toamna și primăvara au un început mai bun și o creștere mai rapidă.

Înainte de a planta zmeura, ar trebui să pregătim în mod corespunzător solul pentru a crea condiții optime, cum ar fi reglarea acidității și îmbogățirea cu humus și suplimentarea cu nutrienți.

Foarte des, zmeura noastră necesita sistem de sustinere. Cel mai adesea, pentru acest lucru se utilizează stâlpi cu o lungime de aproximativ 2 m, care sunt îngropați în pământ la o adâncime de aproximativ 50 cm. Distanța maximă recomandată între stâlpi este de 10 m.


zmeur delniwa-pepinierele Fundulea

 Fertilizare

Zmeura are un sistem radicular superficial, deci necesită o aprovizionare regulată cu îngrășăminte ușor digerabile. Cea mai ușoară cale este de a utiliza un amestec de îngrășăminte gata recomandat de producător pentru o anumită specie.

Dacă solul din zona de creștere este acid, necesită calciu. Cu toate acestea, ar trebui evitată utilizarea îngrășămintelor cu calciu sau magneziu imediat înainte de plantare. O astfel de procedură este recomandată cu cel puțin câteva săptămâni înainte.

Un element important al pregătirii solului este și fertilizarea organică. Putem folosi gunoi de grajd la o doză de 40-50 t / ha. În absența gunoiului de grajd, se folosesc îngrășăminte verzi. Fertilizarea minerală ar trebui să ia în considerare abundența componentelor individuale din sol. În acest scop, ar trebui efectuată o analiză adecvată a solului. Merită să folosiți ajutorul specialiștilor.

Tăiere

Faceți prima tăietură primăvara (imediat după plantarea plantelor, dacă le plantați primăvara). Tăiem toți lăstarii lângă pământ. Dacă plantăm o zmeură în toamnă, faceți o astfel de tăietură la începutul primăverii. Datorită acestui fapt, vom obține un număr mare de lăstari noi, care vor da roade abundent în anul următor (sau chiar în același an – în cazul soiurilor repetate).

Să încercăm să păstrăm un spațiu liber între arbuști individuali. Eliminarea lăstarilor mai slabi și prea îngroșați va reduce riscul bolilor fungice, inclusiv a mucegaiului cenușiu, și va îmbunătăți dimensiunea fructului.

Tăierea zmeurului cu fructifere pe lăstarii de un an diferă de tăierea zmeurii tradiționale. Toti lăstarii de zmeură roditoare vara și toamna se recomanda a fi taiati si indepartati din plantație dupa ce incheiati ciclul de recoltare. Cel mai bine este să faceți o astfel de tăietură la o înălțime de aproximativ 20 cm. Datorită acestui tratament, obținem mai puțini lăstari, dar sunt mai puternici și produc mai bine.

Mai multe detalii puteti solicita inginerilor nostrii 

Pepinierele Fundulea 0726.79.50.70



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *