0august 28, 2018

Butași mur Thornfree și Navaho- Pepinierele Fundulea.

Butași mur Thornfree

Thornfree cel mai răspândit soi din Romania, datorită rezistenței  foarte mari la clima noastră, fructe foarte mari și recoltă abundentă timp de 45 zile.

Dupa cum îi este și denumirea, în engleză, Thornfree înseamnă ”fără țepi”, deci este un soi fără țepi sau spini.

Fructifică în a doua decadă a lunii iulie pe vârfuri, spre sfârșitul lunii, până la 15 august (de la vârf până la centrul plantei), iar după 15 august –  sfârșit de august, pe poalele plantelor.

Fructele soiului Thornfree sunt gigantice, de culoare negru lucios și gust dulce-acrișor. Dacă fructele sunt foarte coapte,  ele au un gust foarte dulce.

Pepinierele Fundulea recomandă soiul Thornfree, datorită cercetării pe arbuști fructiferi din anul 2007 și comercializarea a peste 5 soiuri de mur. De-a lungul timpului, acest soi s-a aclimatizat cel mai bine în țara noastră.

Fructifică din primul an, însă în cantități mici (1-3 fructe/ plantă). Din anul al doilea, producția depășește 4-6 tone / hectar. Din anul trei intră pe producție maximă (13-15 tone/ hectar).

În urma cercetărilor efectuate de către Pepinierele Fundulea pe soiul Thornfree, producția pe hectar nu depășește 15 tone.

MUR THORNFREE

Butași mur Navaho 

Soiul Navaho, apărut și promovat în România în urmă cu 5 ani, este un soi foarte bun, dar inferior murului Thornfree.

Făcând o comparație cu soiul Thronfree, Navaho are rezistență mare la boli, dar fructele sunt mult mai mici. Astfel, producția la hectar nu depășește 12 tone. Perioadele de fructificare ale celor două soiuri sunt egale.

Când fructele sale sunt în pârg, sunt semnificativ mai dulci decât cele Thornfree.

Dupa sute de experimente și cercetări pe zeci de soiuri de zmeur si mur am ajuns la următoarea concluzie: Nu există un soi perfect, luând în considerare toate nevoile noastre.Toate soiurile au dezavantajele si avantajele lor.

Pentru mai multe informații, vă rugăm să vă adresați inginerilor noștri care vă stau la dispoziție pentru orice întrebare legată de îngrijire, plantare, pregătire teren, tratarea bolilor la plante dar și soiuri de zmeur și mur certificate produse în Pepinierele Fundulea.
PEPINIERELE FUNDULEA
-0726795070
-0724991156.

          Ing. Agronom Achim Gabriel Pepinierele Fundulea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *