0aprilie 5, 2017

Zmeura de consum sau zmeura de cultura?

Dupa cum bine stiti pe piata din Romania exista o varietate de soiuri de zmeura. Daca doriti sa infiintati o cultura cu zmeur sau mure. Ideal pentru arbusti fructiferi este un PH intre 5-7, daca nu ne incadram in acest PH asta nu inseamna ca nu putem planta arbusti fructiferi ci doar ca plantele nu se vor dezvolta-fructifica la capacitatea maxima fara a fi ajutate ( complexe ,azot , mranita,balegar)

Zmeura de consum.

Zmeurul cel mai gustos este cel cules din padure ,pentru consumul propriu optati pentru soiuri cu boaba mica si cu fructificare in luna lui iunie-iulie .Boaba mica deoarece nu contine foarte multa apa in pulpa cea ce il face sa isi pastreze foarte bine gustul textura. In general fructele mici sunt cele mai gustoase cele fortate – modificate isi pierd din proprietati.

Zmeura de cultura.

Cerintele sunt altele , piata de consum doreste fructe mari cu aspect comercial insa e  bine de stiut ca fructele cu boaba mare sunt mai perisabile decat cele cu fructele mici, in concluzie nu poti comercializa fructe mici deoarece cererea pe piata este pentru fructe de zmeur cu dimensiuni medii spre mari dar nici nu poti compara parfumul unei zmeure normala cu o zmeura ce contine peste 30% apa in pulpa.

Puieti butasi de zmeur

La noi in Pepiniera gasiti o varietate de soiuri de zmeur si mur aclimatizate, certificate si produse de catre noi in Romania. De ce avem soiuri diferite, deoarece fiecare zona a tarii difera de la temperaturi , soluri,asezari geografice etc. Soiurile tarzii nu sunt recomandate in zonele foarte reci iar soiurile cu fructificare in luna lui cuptor nu se recomanda a se planta in zonele foarte calduroase.

De retinut  un soi remontant care produce si septembrie ,octombrie ,noiembrie ,decembrie intr-o zona unde temperaturile vor scadea drastic din sfarsitul lui septembrie inceputul lui octombrie vor face fructe la capacitati minime si fara a reusi sa se coaca.

Un soi timpuriu care infloreste devreme intr-o zona cu risc de inghet-bruma si in luna lui aprilie poate fi un esec pentru anul in curs deoarece florile odata degerate nu vor mai forma fruct.

Unde temperaturile permit se recomanda soiuri remontante cu fructificare pana in decembrie. Unde temperaturile sunt foarte mari si cu risc de seceta in lunile iulie -august se evita soiurile cu fructificare in aceasta perioada.

Deoarece producem si fructe de padure e bine de stiut ca , consumatorii din Romania nu sunt obisnuiti sa consume zmeura, mure in extra sezon deci cerinta cea mai mare pe piata Romaneasca pentru aceste fructe este in lunile IUNIE-IULIE-AUGUST.

Pentru mai multe detalii va asteptam in Pepiniera Fundulea pentru a va convinge singuri de calitatea materialului nostru saditor si pentru a va raspunde la toate intrebarile la care nu aveti raspuns.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *