4februarie 8, 2017

Cayuga

– soi american de zmeur, răspândit în ţara noastră în toate zonle Tarii .

Formează tulpini semiviguroase (1,5 m), drajoneză puternic, este rezistent la ger (-25°C) şi temperaturile ridicate din timpul verii, tolerant la virusul mozaicului, potrivit de productiv (6-8 t/ha).

Fructele sunt de mărime variabilă (4-5 g), sferice sau ovo-sferice, roşii-cărămizii sau carmin, ferme, cu drupeole bine lipite între ele, bune pentru consum în stare proaspătă şi prelucrare.

Maturarea: timpurie, ultima decadă a lunii iunie.

Perioada de plantare

Acest soi poate fii plantat atat toamna cat si primavara

-avand o rata de prindere foarte mare

-putere de drajonare mare.

SISTEM DE SUSTINERE

Acest soi are nevoie de sustinere deoarece este un soui remontant care produce si toamna pe varfuri , din cauza greutatii planta nu se poate sustine.

Sustinerea la soiul Cayuga se face pe spalieri cu un rand de teuri , doua rânduri cu sarme paralele

La noi in cultura cayuga este pusa pe un siguri rand de sarme paralele cu teuri de fier prinse cu bride cu filet cea ce ne permite sa modificam inaltimea sarmei

TAIEREA -TUNDEREA

Se face primavara când inghetul a trecut se raresc maxim 10 drajoni la un metru liniar acestia surtandu-se la circa 1 m inaltime.

De preferat daca situatia si timpul permite e ok sa  o legam de sarmele pararele , vom avea o cultura mai aranjata plantele mama care vor produce pe lateral iar drajonii in centrul acestora.

INTRETINEREA.

In primul an trebuie sapata deoarece v-a da coltul ierbii printre ea , anul ulterior deoarece v-a drajona si nu v-a mai permite sa creasca iarba printre plante

Bagam doar freza, motocultor,motosapa cat mai aproape de planta.

Daca apar ceva daunatorii stropita cu insecticid sisitemic AKTARA SAU CALIPSO

Preventiv puteti folosi si ceva fungicide care la fac mai rezistente la boli -TOPSIN-


CULESUL FRUCTELOR

Acesta se face de regula cu manusi de unica folosinta deoarece fructul se pateaza urmând sa se depoziteze la o temperatura relativ rece pana la livrare.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *